Malmö har planer om at Storme fremad

Faceoff-online.dk fejrer starten af den svenske sæson med en gennemgang af danskerholdene med fokus på de rød-hvide spillere. Vi har taget et kig på Zlatan Ibrahimovic’ hjemby, Malmø, hvor Frederik Storm skal til at tage hul på sin fjerde sæson for Redhawks.

Efter otte års fravær fra SHL er det nu muligt at se svensk topishockey i Skåne igen.

Mange penge er brugt forgæves i jagten på oprykning de sidste par år, men sidste sæson fik man skabt det rette mix af spillere og trænere, og en oprykning blev derfor en realitet efter en gysersejr over Leksand i sidste runde af kvalserien.

Danske Frederik Storm havde en høj status i Malmös succesrige sæson, hvor han lavede 44 point i 62 kampe. Og det på endda på et hold, som mange mente godt kunne spille i SHL allerede i fjor.

I hans tredje – og bedste – sæson hos Redhawks, var det specielt hans hurtige hænder, lave tyngdepunkt og dejligt hårde håndledskud, som gav mange hold problemer i Allsvenskan. Spørgsmålet er så bare, om han kan bibeholde sin gode og stabile udvikling de sidste tre sæsoner, nu hvor næste step op ad stigen hedder SHL.

Hvis Storm bliver overrumplet af niveauet i SHL (og lad os ikke håbe det!), vil han nok få lang snor. Hans opadgående udvikling og gode præstationer har givet mange plusser i bogen, og troen på danskeren er stor.

Tidligere Amager-dreng i målet
Frederik Storm har selvfølgelig skøjtet flest kilometer på de danske isflader end udenlandske, men han er ikke den eneste spiller på Malmö-holdet, som har prøvet sig af i Danmark.

Førstemålmanden Oscar Alsenfelt drog i sæsonen 06/07 over Østersøen for at spille i den danske 1. division, hvor han skulle vogte målet for Amager. Han var blevet oplært i Malmös ungdomsregi, hvorefter han som 19-årig valgte at starte sin seniorkarriere i Danmark. Karrieren i den danske 1. division blev ganske kort, da han efter sæsonen tog til IK Pantern i Division 1.

Alsenfelt er nu som 28-årig tilbage hvor det hele startede: Malmö Redhawks.

Efter en formidabel 13/14-sæson for Leksand i SHL, levede han ikke helt op til forventningerne sidste sæson, på trods af en flot redningsprocent på 91,1%. Han har dog gjort det godt nok, til at blive udtaget til det svenske landshold, hvor han både i 13/14 og 14/15 blev udtaget hver én gang.

Det bliver spændende at se, om Alsenfelt kan ramme 13/14-niveauet, men hvis alt kikser har Malmö to habile reservemålmænd i Jonas Gunnarsson og Pontus Sjögren.

Svensk backbesætning med canadisk twist
På blue line har Malmö lutter svenske spillere skøjtende – hvis man altså ser bort fra canadiske Derek Meech, som kommer fra en tilværelse i Texas Stars i AHL.

Holdet står nogenlunde solidt bagude, hvor der er et godt mix af uprøvede og hærdede spillere på SHL-niveau. Spillere som Nils Andersson og Jens Olsson havde begge et rigtig godt år sidste sæson, spørgsmålet er bare, om de kan gøre det lige så godt i år.

Nyindkøbet Derek Meech kan også blive noget af en nøglespiller, hvis han rammer sit niveau.

Hans CV kan prale med 455 AHL-kampe og 144 NHL-kampe, og han kommer til Malmö med stor erfaring og rutine. Han er en hurtig back, som er ufattelig god i powerplay. Hans blik for spillet er sjældent set hos backer, men han har gennem karrieren haltet defensivt. Også derfor gennembruddet i NHL aldrig er sket.

Han prøvede sig af på europæisk isflade for første gang i sæsonen 13/14, hvor han skuffede for Dinamo Minsk i KHL. Gad vide om den skånske tilværelse skal være det europæiske vendepunkt for Meech?

Kraftig offensiv oprustning
Oppe foran er der “kun” hentet fire nye spillere ind – men hvilke spillere!

Mikkel Bødkers tidligere kædekammerat, Peter Mueller, er blevet hentet til klubben, som den helt store joker. Efter en formidabel rookie-sæson, levede det tidligere kæmpetalent aldrig rigtig op til forventningerne i NHL. Han tog derfor til Kloten i Schweiz i sæsonen 13/14, hvor han blev nummer tre på topscorerlisten. Han levede ikke op til forventningerne sidste sæson, hvor det blev til 17 point i 33 kampe, og han prøver nu nye græsgange i Malmö.

To andre, nye kanoner som er hentet ind er amerikanske T.J. Galiardi og den hjemvendte søn, Andreas Thuresson.

Sidstnævnte har siden sidste gensyn med Malmö været omkring både NHL- og AHL, men han slog aldrig igennem. Efter et besøg i Brynäs og KHL, hvor han sidste sæson lavede 25 point i 37 point for henholdsvis Sibir Novosibirisk og Severstal Cherepovets, er han altså nu vendt tilbage til Skåne, hvor det bliver spændende om han kan løfte holdet i kampen om overlevelse i SHL.

T.J. Galiardi har de seneste syv sæsoner prøvet at få et gennembrud i NHL, men da det ikke lykkedes sidste sæson, søgte han derfor mod Europa. Destinationen blev Malmö, hvor hans energiske spil og defensive kvaliteter, skal være med til at gøre ham en nøglefigur i boxplay og det defensive spil. Han har også offensive kvaliteter, men det er først og fremmest hans defensive arbejde, som han er købt ind for.

En blanding af svenskere, nordamerikanere og en enkelt dansker skal derfor udgøre Malmös offensiv, og spiller det hele sammen, kan holdet sagtens gå hen og overraske alt og alle i SHL.

BONUS: Med en gennemsnitsalder på 27,7 år er Malmö det ældste hold i SHL. I modsætning til dem er Djurgården det yngste med en gennemsnitsalder på 24,04 år.

OBS: Vurderingerne af holdene er skrevet før SHL-sæsonen er startet.