Krav til klubbernes egenkapital forhøjes kraftigt i Sverige

Svensk ishockey er i en form for oprør efter at det svenske ishockeyforbund for et par dage siden besluttede, at kravene om egenkapital i de forskellige rækker stille og roligt skal skrues op til højder, hvor de ikke har været tidligere.

For den kommende sæson står kravene til egenkapital på fire millioner svenske kroner i SHL, mens klubberne i den næstbedste række, Allsvenskan har krav om en million svenske kroner på bogen. Division I-klubberne – den tredjebedste række – lever pt. med et overkommeligt krav på 100.000 svenske kroner som egenkapital.

Det skal der ændres på. I 2022 skal SHL-klubberne op på hele 10 millioner i egenkapital, mens Allsvenskan-klubberne skal ende på fire millioner.

Division I-klubberne – og dem er der altså op mod 50 stykker af – skal ende på 500.000 svenske kroner i egenkapital, når vi når frem til 2022.

– Vi må tage ansvar for hockeyen og varemærket svensk ishockey og sikre økonomien over tid. Det er absolut ikke godt, hvis et hold går konkurs, mens sæsonen er i gang. Det kan for eksempel påvirke klubbens ungdomsvirksomhed og hele serien. Vi behøver stabile foreninger på højeste niveau, siger den ordførende i det svenske forbund, Anders Larsson, ifølge Aftonbladet.

Blandt kommentatorer har det ført til heftig kritik, fordi man frygter at de øgede krav vil føre til yderligere “lukning” af ikke mindst SHL, mens også i fremtidens Allsvenskan.

– Det er diskriminerede mod os som en lille forening. Der stilles højere krav til os, bare fordi vi er en lille klub, og det kan ikke være muligt, at der skal være sådan en skævvridning. Der er ingen banker, der stiller så høje krav, anfører Västervik-chefen Magnus Nilsson.

Hans klub spiller i Allsvenskan og han anfører, at han med en omsætning på 16 millioner kroner skal ende med at have 25 procent af beløbet stående i banken, mens en SHL-klub med en omsætning på 150 millioner kroner skal have blot 7,5 procent af i denne i banken med de 10 millioner kroner, som klubberne i 2022 skal have i egenkapital med de skærpede krav.