Kommentar: Sæt fornuften i højsædet

Foto: Jan Korsgaard

Det spidser til i dansk ishockey. Danske Elitesportsudøvere (DEF-Sport) lagde i går det ultimative pres på Ligaforeningen (Ligaklubbernes organisation) ved at true med at fratage klubberne retten til at bruge spillernes kommercielle rettigheder – hvis ikke Ligaforeningen senest i morgen skriver under på, at der skal forhandles om en overenskomst.

DEF-Sport har i de seneste uger lanceret en kampagne på de sociale medier, hvor både ishockeyspillere – langt de fleste af dem danske udlandsproffer – brydere, badmintonspillere og fodboldspillere advokerer for, at ishockeyspillerne skal have en overenskomst.

Det er ikke helt et skud i tågen, at flere af de fodboldspillere, som har advokeret for en ishockeyoverenskomst, formentlig alene tjener noget, der ligner et årligt budget for et af de ”små hold” i Metal Ligaen.

Bare lige for at sætte tingene i relief.

Det er heller ikke svært at anerkende, at DEF-Sport gennem tiden har gjort flere gode ting for sportsudøverne herhjemme. I forhold til forsikringssager, uddannelse, generelle vilkår. You name it.

DEF-Sport har gode hensigter, når organisationen vil have gode rammer for ishockeyspillerne i Danmark, men kravet om en overenskomst kan ganske enkelt ikke overføres til en sportsgren, hvor mange klubber overlever på en spinkel økonomi – og i øvrigt bruger stort set alle penge på lønudgifter.

Flere klubber i Metal Ligaen bruger endda overhovedet ikke penge på en lønnet administration. Alt går til spillerne.

Det er helt naturligt – og helt forståeligt – at spillerne skal have bedre vilkår og ordnede forhold.

Forsikringsforholdene SKAL i orden og være tvunget ind i kontrakterne fra start. Arbejdsskadeforsikringen SKAL suppleres med en fritids- og ulykkesforsikring, der kan hjælpe, hvis spillerne kommer i problemer med for eksempel følgerne af en hjernerystelse. Man kan blive ved. Standardkontrakterne skal gennemgås med en tættekam.

DEF-Sport, personificeret ved Mads Øland, har som en interesseorganisation helt ret til at lægge sig i selen for spillernes vilkår, men bør på den anden side også anerkende, at klubberne og dansk ishockey simpelthen ikke har råd til eller er gearet til en overenskomst.

Der er ikke noget ”slaveri” i dansk ishockey, de unge spillere bliver opdraget godt og får gode vilkår – men ikke store lønkroner – i jagten på en plads i Metal Liga-trupperne og i forsøget på at opfylde drømmen om en kontrakt i udlandet, hvor drømmen om en fuldtidsprofessionel kontrakt kan udleves.

I øvrigt på nøjagtig samme vilkår, som når unge svømmere, håndboldspillere, basketballspillere eller roere jagter pladser på deres respektive hold og pladser på landsholdet til VM eller OL. Måske har ishockeyspillerne endda bedre vilkår på nogle punkter.

Ligaforeningen har nedsat et kontraktudvalg – med toneangivende spillere fra Metal Ligaen – som også arbejder for at forbedre standardkontrakterne, så spillerne kan få bedre vilkår.

Det er på tide, at DEF-Sport anerkender det arbejde og kontraktudvalgets gode hensigter i stedet for at rasle med sablen og true med værktøjer og sanktioner og en overenskomst, der reelt kan lukke flere klubber i Metal Ligaen.

En overenskomst vil ramme hårdt i flere klubber, der formentlig – og groft skåret ud – må tage turen ned i 1. division på de vilkår. Er det til skade eller gavn for dansk ishockey eller danske ishockeyspillere?

En ting er afgørende i det spil, der foregår lige nu, og hele afgørelsen på den her tvist mellem Ligaforeningen på den ene side og DEF-Sport på den anden side, kan efterhånden koges ned til et spørgsmål. Hvilken part har støtte af de danske ishockeyspillere?

DEF-Sport skriver, at foreningen har opbakning fra ishockeyspillerne og det er sådan det fremstår i medierne. Men er det sandheden? For omvendt fornemmer man også, at der er stor opbakning hos Metal Liga-spillerne til det kontraktudvalg, der er nedsat af Ligaforeningen.

Og hvem har egentlig de kommercielle rettigheder til spillerne. Gælder underskrifterne, som DEF samlede ind først eller gælder spillernes “tilbageerobring” af rettighederne fra maj 2015? Den tvist kan man også sagtens se komme inden længe.

Med en så stor konfrontation mellem DEF-Sport og Ligaforeningen, som verserer lige nu, er det næppe umuligt, at spillerne på et tidspunkt – ja, nærmest i løbet af de næste 24 timer – er tvunget til at vælge side og enten bakke op om a eller b.

Om det så ender i en konflikt, der kan true Metal Ligaen umiddelbart efter landsholdspausen, er et eller andet sted op til spillerne selv.

DEF-Sport kan også vælge den sunde fornuft i stedet for konfrontationen, levere et forslag om en ”våbenhvile” til sæsonen er slut, køre rundt til klubdirektørerne, trænerne og spillerne, tage en kop kaffe, få indsigt i økonomi og spillernes vilkår, møde frivillige materialefolk, tøjvaskere og vagter – og på den måde få indtryk, der kan give en mere virkelighedsnær tilgang til tingene.

Og så kunne DEF-Sport, Ligaforeningen og kontraktudvalget derefter sætte sig ned og tale sammen om, hvordan man forbedrer spillernes vilkår optimalt. Måske med en uafhængig juridisk instans tilknyttet, der kan afgøre eventuelle tvister, men uden en overenskomst, for det er jo ikke i sjov og spas, at Ligaforeningen siger, at klubberne og dansk ishockey ikke har råd en kollektiv aftale.

Det er alvor og realiteter.

Fodnote: Mellem alle gode hensigter er det dybt godnat, når DEF-Sport i forsøget på at lægge pres på modparten, går ind for at udlændingeloftet i dansk ishockey skal ophæves. Hvordan hænger det sammen med, at man vil forbedre danske spilleres vilkår og til syvende og sidst kanalisere flere lønkroner over til de danske spillere? Den logik forstår jeg ikke.