Kommentar: Fremragende KSF

KSF fik i weekenden overrakt den fornemme pris “Årets Løveklub”. Danmarks ældste – og stadig en af de mest hæderkronede ishockeyklubber, har levet så vanskelig en tilværelse, at det nærmest er umuligt at forstå, hvordan den har overlevet.

I 2008 blev klubbens hjem, Østerbro Skøjtehal, revet ned. Dengang var der store FCK-løfter om en ny multihal med plads til både håndbold og ishockey, men med finanskrisens komme, blev Flemming Østergaards vidtløftige planer droppet, og KSF stod uden hjemmeis. På et tidspunkt med blot 10 ungdomsmedlemmer, inden man endte i en papiragtig, midlertidig skøjtehal i Ryparken.

Klubben balancerede i de år på kanten af overlevelse, men i 2011 blev forholdene lidt bedre på Sionsvej, hvor københavnerklubben stadig befinder sig – i øvrigt sammen med SKK (Skøjteklubben København) som en meget dygtig “søsterklub”.

Ungdomsafdelingen i KSF kører i den grad på skinner. En meget driftig og hårdtarbejdende flok af forældre og ildsjæle har gennem de seneste år slidt og slæbt for at bygge op nedefra, og det betyder, at KSF via det lange og seje træk er på vej opad igen. Men ting tager tid, og det er imponerende, hvad man har indrettet inde på Østerbro.

Læs her fra klubbens hjemmeside i forbindelse med kåringen som Årets Løveklub:

“Et kæmpe frivilligt genopbygningsarbejde har i mellemtiden gjort, at vi i dag – otte år senere (efter nedrivningen af Østerbro Skøjtehal) – står med en ungdomsafdeling med 180 aktive ungdomsmedlemmer i alderen 3-15 år.

“Det svarer til en gennemsnitlig årlig vækst på mere end 40 procent over otte år; det er der vist ikke mange foreninger, der kan prale af, og dette er sket på trods af de ikke helt optimale forhold – isbane i et telt, omklædning i barakker og opbevaring af udstyr i gamle udtjente containere, osv..”

“Det er vildt godt gået og noget, vi alle kan være rigtig stolte af – og vi skylder en kæmpe tak til alle de mange frivillige, som har deltaget i dette genopbygningsarbejde gennem de seneste otte år.”

Enhver, der har været i og omkring hallen på Sionsvej ved også, at forholdene er virkelig dårlige. Små, midlertidige omklædningsrum uden særlig megen plads og en overdækket isflade, der kun lige har den absolut nødvendige plads på siden.

Derfor er det tvingende nødvendigt, at byggeriet af en ny skøjtehal på Østerbro snart sættes i gang. KSF har en medlemsskare, der går i stykker, hvis klubben eksempelvis sendes ud til Ørestaden – endda bare, hvis det sker midlertidigt – og det vil være forfærdeligt med det fine ungdomsarbejde in mente.

Arbejdet med ungdommen og kåringen til Årets Løveklub er det endegyldige bevis på, at KSF (og den velfungerede Skøjte Klub København) simpelthen SKAL have optimale forhold så hurtigt som muligt, hvilket Københavns Kommune skal indse i en fart.

NB: På seniorplan har KSF været væk fra overfladen længe. Klubben dukkede op i ligaregi som en af tre klubber i Copenhagen Hockey for nogle år siden, men levede i den konstellation (med Hvidovre og Gladsaxe som partnere) en helt anonym tilværelse. I dag spiller klubbens førstehold i 2. division øst uden nogen form for ambitioner i højere retning. Fair nok, for forholdene i “teltet” på Østerbro er vel heller ikke til mere.

KSF har – hvis den nye generation af ishockeyfolk og fæ ikke ved det – har faktisk en lang tradition som tophold i dansk ishockey og har 10 DM-guldmedaljer i porteføljen, den seneste i 1976, men optrådte på seniorplan senest i den bedste række i 1984/85 – en turnering, hvor alle hold kunne tilmelde sig.

KSF har ikke været med på højeste plan i over 30 år, men det er værd at huske, at det i mange regi var KSF’ere, der i 50’erne og 60’erne skiftede til andre, spirende københavnerklubber og var med til at arbejde nye klubber i gang.

På den måde har KSF både som selvstændig klub og i en rolle “iværksætter” en stor rolle i det billede af dansk ishockey, der i dag udspiller sig øst for Storebælt.