Knebent dansk nederlag i sidste test inden VM

Foto: Jan Korsgaard

Danmark – USA: 2-3 (1-2)(1-1)(0-0)

Selvom Herning Blue Fox var taget på sommerferie skulle hjemmebanen alligevel i brug én gang mere i denne sæson. Danmark tog på Kvik Hockey Arena imod giganterne fra USA i den sidste testkamp inden begge hold skal i aktion på fredag når A-VM officielt skydes i gang.

Anført af superstjernen Patrick Kane lignede det en stor mundfuld for de danske løver, men Danmark lagde ganske stærkt fra land. Frans Nielsen og Patrick Russel havde begge fine chancer for at passere Keith Kinkaid i amerikanernes mål, og i den anden ende måtte også Sebastian Dahm levere et par redninger fra især Cam Atkinson.

Godt seks minutter inde i opgøret var der dansk powerplay for første gang denne aften, men det var stjernerne fra USA som viste klassen i denne sekvens. Et dansk pucktab resulterede i en tre mod en situation som blev udnyttet på smukkeste vis. Backen Will Butcher satte sidste stav på en nydelig omgang “tic-tac-toe” og amerikanerne var på 1-0.

NHL-stjernerne fra den anden side af atlanten buldrede efter scoringen videre og fik igen passeret Sebastian Dahm. Et længere pres blev etableret da Johnny Gaudreau tog en næsten umulig puck ned langs banden, og da målscorer Will Butcher sendte pucken mod målet stod Cam Atkinson klar med staven og styrede pucken i kassen.

En af de mere kuriøse scener udspillede sig da USA spillede pucken rundt i Danmarks zone og Kinkaid forlod sit mål. Normalt indikerer det en dansk udvisning, men istedet fik danskerne kampens andet powerplay. Det udnyttede de rød-hvide drenge til at reducere ved Nichlas Hardt der ligesom Atkinson kunne rette pucken af, og dermed viste måltavlen 1-2 efter de første 20 minutter.

Danmark hang stadig på

USA fortsatte hvor de slap i første periode og var hurtigt nærgående omkring det danske mål. Derek Ryan havde en stor chance og Dahm måtte virkelig steppe op for at holde pucken ude af danskernes mål.

En anden af de store stjerner i den amerikanske trup er Dylan Larkin fra Detroit Red Wings, og holdkammeraten Frans Nielsen kunne kun se til da Larkin fra en dårlig vinkel alligevel fandt plads over benskinnen på Dahm. Den danske keeper så ikke godt ud ved den lejlighed, men det forhindrede ikke backen Will Butcher i at notere sit tredje point i kampen.

Et amerikansk powerplay fulgte i kølvandet på deres tredje scoring da Peter Regin fik sendt pucken ud af spil, men Danmark viste fint spil i boxplay og undgik flere scoringer imod.

Den store stærke Oliver Lauridsen var manden bag et af de bedste offensive indslag i denne periode. Han brugte sin store størrelse til at skære ind foran det amerikanske mål, men publikum skulle nu ikke snydes for en dansk scoring. Mathias Bau fik med lidt besvær taget pucken til sig og midt for mål kunne han vippe pucken op i det lange hjørne til dansk reducering 2-3.

Tage Thompson var tæt på at udbygge den amerikanske føring igen med et frækt træk, og lige så tæt var Derek Ryan kort efter da han fik afsluttet alene med Dahm. Et defensivt koks havde nær kostet for “løverne” men de slap med en udvisning som altså fortsatte over i tredje periode.

Dahm tog fra i målet

Hvis Dahm ikke gjorde det godt på amerikanernes tredje scoring gjorde han det til gengæld fantastisk i det powerplay som gæsterne lagde ud med i tredje periode. Store redninger på Cam Atkinson, Patrick Kane og Anders Lee holdt danskerne inde i kampen under et pres som varede i de resterende 1:47.

Herefter fulgte en af de bedste perioder for Danmark som virkelig fik sat Kinkaid under pres. Kun med den klasse som klæber sig til en målmand fra NHL formåede han at holde de sværmende løver fra fadet, men Danmark var bestemt stadig med i opgøret.

Patrick Kane, der ellers kun i glimt viste sin verdensklasse, var tæt på at overliste Dahm med en styring tæt under mål, og kort efter var den store Chris Kreider uhyre tæt på at eksekvere en tværpasning.

Herligt som spillet bølgede frem og tilbage, og næsten midtvejs i perioden var der også et dansk powerplay til at sætte yderligere tryk på lægterne. Desværre var Danmark for længe om at få spillet sat op og det blev derfor ikke til mere end et par forsøg fra Nicklas Jensen.

Kampen gik herefter ind i sin sidste fase hvor chancerne blev færre for begge hold. Så kan man tale nok så meget om træningskamp, men ingen af de to hold ønskede et nederlag som sidste optakt til premieren på fredag.

En stærk aktion fra Patrick Kane og Johnny Gaudreau kostede en dansk udvisning, og så sendte førstnævnte ellers et knaldhårdt håndledsskud på stangen. Også Anders Lee var millimeter fra scoring med endnu en styring, men Danmark modstod akkurat det enorme pres.

Stefan Lassen fik en stor chance for at gøre som han tidligere har gjort og nette mod USA, men denne gang fik han akkurat sendt pucken forbi målet. Sebastian Dahm blev hevet ud i en sidste satsning men det lykkedes ikke for Danmark at forcere en udligning. Det fjerner dog ikke indtrykket af en absolut godkendt indsats fra de danske løver mod en af de store favoritter til VM.