Kina ruster med prof-liga frem mod OL 2022

Mange ældre landsholdsspillere – og tilskuere – husker formentlig tilbage på dengang, Danmark ofte havde problemer med at tøjle Kina i ishockey. Vi skal rigtig mange sæsoner tilbage, men Kina var for eksempel vært for C-VM i Beijing tilbage i 1981, hvor Danmark spillede foran 18.000 tilskuere i den kinesiske hovedstad og faktisk tabte 1-5 til “Dragerne”.

Den foreløbig sidste landskamp, Danmark har spillet mod Kina, var ved Division I-VM i 2002, hvor danskerne rykkede op og i den sammenhæng spadserede sig til en sejr på 13-0 uden nogle former for problemer.

Siden er kinesisk ishockey raslet ned på verdensplan, og senest blev det kinesiske landshold udspillet og udspillet ved OL-kvalifikationen i Spanien, hvor det blev til nederlag på 1-10 mod Serbien, 3-11 mod Island og 1-5 mod Spanien.

I VM-regi befinder Kina sig i Division 2A, den femtebedste division, og det er naturligvis ikke holdbart, set i det perspektiv, at Kina skal arrangere Vinter OL i Beijing i 2022 – naturligvis med ishockey på programmet.

Kina optræder også i Asia Hockey League, hvor China Dragons konstant ligger ubehjælpeligt sidst, så noget skal der ske i kinesisk ishockey, hvis det store rige på nogen måde skal stille et konkurrencedygtigt hold til 2022-OL.

Og der sker noget:

Det tyder på, at KHL i den kommende sæson vil etablere et hold i Beijing for at komme ind på det store marked, hvor der formentlig venter flere asiatiske franchises og penge og venter i fremtiden, og nu vil IIHF (det internationale forbund) ligeledes arbejde stenhårdt for, at Kina fra den kommende sæson har en professionel liga med otte hold. Det fortæller det danske IIHF-council-medlem Henrik Bach Nielsen til FACEOFF-online.dk.

– Vores marketingpartner i IIHF, Infront, er for et års tid siden blevet opkøbt af den store kinesiske koncern, Wanda, som er meget involveret i sport generelt.

– Den koncern vil gerne bakke op om en kinesisk liga, og visionen er, at man finder otte sponsorer, der vil stå for hver sit hold – og så betaler og står Wanda for alt andet: Dommere, medical staff, tv og alt, hvad der skal i gang i forbindelse med etableringen af en liga, siger Henrik Bach Nielsen.

– Værtsnationen er for det meste ved et OL, og en ting er, at det var et problem med Sydkorea til 2018, med Kina er det sportslige niveau så lavt, at man hverken køber eller nationaliserer sig ud af det. Så de skal i gang med det samme, og ligaen skal op at stå i en fart, siger DIU-formanden.