KHL: Nedskæringer og udskiftninger af hold kan være på vej

24 hold er den optimale størrelse, siger ligapræsidenten

Foto: Jan Korsgaard

KHL har i de seneste sæsoner nærmet sig 30 hold, og lignede på et tidspunkt en liga, der øjnede ekspansion, så snart det kunne lade sig gøre – bare økonomien var og er i orden hos de mandskaber, der ønskede at træde ind.

Det har for KHL’s vedkommende desværre vist sig, at mange klubber ikke har kunnet betale spillernes tilgodehavende til tiden, og hold som både Metallurg Novokuznetsk, Medvescak Zagreb og Slovan Bratislava har ifølge forskellige medier i løbet af sæsonen haft store problemer med økonomien.

Allerede nu er Zagreb skiftet til EBEL, som er en mindre økonomisk tung liga, ligesom Novokuznetsk ifølge russiske medier står til en udsmidning af ligaen, der i sidste sæson talte 29 hold.

Spillerbudgettet i en KHL-klub står på noget, der ligner minimum 10 millioner Euro, og en ny undersøgelse, som KHL selv har sat i værk viser, at hele 52 procent af hele ligaens udgifter betales med enten statslige eller regionale penge. Altså betaler “det offentlige” over halvdelen af ligaen, og det er for meget, siger KHL-præsidenten Dmitry Chernyshenko til ligaens hjemmeside.

KHL’s hold skal blive bedre til at udnytte de kommercielle rettigheder, ligesom præsidenten påpeger, at den optimale størrelse på ligaen er 24 hold. Altså slut med at uddele billetter til højre og venstre.

Det kan komme til at gå ud over nogle af ligaens mindre markeder, måske allerede før næste sæson, for samme Chernyshenko har for nylig proklameret “snarlige beskeder, der kan være ubehagelige for nogle af ligaens hold”. Det formentlig ment som “nedrykning” til VHL, Vysshaya Hockey League”, som er den næstbedste i Ruslands-hierarkiet.

Samtidig proklamerer han også, at der kan være et nyt hold fra Kasakhstan på vej ind i ligaen, ligesom flere andre nye markeder er meget interessante for KHL.

– Jeg forventer, at vi inden for en sæson eller to vil se KHL ekspandere både i østlig og vestlig retning. Taler vi mod øst, så tænker jeg på Kina, Japan og Sydkorea, og i Europa er der klubber fra traditionelle hockeylande, der viser interesse. Nogle af dem bliver dog forhindret af de nationale ligaer og forbund, og det gør dem frustreret.

– Der er også hold fra lande, der ikke er så stærke på hockey, som overvejer at komme med ind i KHL. Hvis de klubber er seriøst og stærke fra et kommercielt synspunkt, så vil en ekspansion selvfølgelig gavne os og give ligaen større underholdningsværdi, siger Dmitry Chernyshenko.

Hamburg, Paris og London har på rygtebasis været nævnt som nye KHL-byer, og der er næppe tvivl om, at det vil være et kæmpe scoop for ligaen bare at få en af de vesteuropæiske metropoler ind i folden.