Janne Karlsson holder døren åben

Janne Karlsson har ikke en eneste gang været skuffet over landsholdets arbejdsindsats og sammenfatter de fem sæsoner i Danmark med ordet: Glæde. Foto: Jan Korsgaard

Journalist Peter Fredberg i samtale med den tidligere landstræner, Janne Karlsson. For første gang i 25 år står han uden trænerjob. Men i november-december er der sæson for at sparke trænerne. Nu venter han og ser. Han føler sig bestemt ikke færdig.

Situationen er fremmed for Janne Karlsson, Danmarks Ishockey Unions landstræner 2013-18. For første gang i et kvart århundrede står han uden et trænerjob.

Den 60-årige coach indrømmer, at det har kriblet i ham det sidste par måneder. Og hvem ved, om der ikke en dag dukker et attraktivt tilbud op til en mand, som stod i spidsen for det danske landshold i fem år og har vundet tre svenske mesterskaber og VM- og OL-guld som assistant coach med Tre Kronor i 2006.

To af de svenske titler med hjerteklubben Frölunda, hvor han var spiller i ni sæsoner og træner lige så længe.

”Jeg venter og ser, hvad der sker. Måske dukker der noget op i november-december, hvor der per tradition er sæson for at sparke trænerne. Jeg har fået nogle henvendelser. Kommer den rigtige klub, kunne det være interessant. Jeg holder døren åben,” siger han.

”Det har også sin charme at kunne nyde tilværelsen med sin kone uden at tænke på hockey hele tiden, men jeg føler ikke, jeg er færdig som coach.”

For nogle var det ventet og for andre overraskende, at den populære træner ikke fik sin kontrakt forlænget med DIU. To ting vejede utvivlsomt tungt i beslutningen. Det katastrofale 2-5 nederlag mod Hviderusland i den første kamp i OL-kvalifikationsturneringen i Minsk i 2016 og den knuste kvartfinaledrøm ved VM i maj, 0-1 nederlaget til Letland i den sidste puljekamp i Boxen.

”Jeg havde en god dialog med sportschef Jesper Duus. Vi kom begge frem til, at det var bedst at finde en ny landstræner. Fem år er også lang tid. Desuden havde Tomas Jonsson og målmandstræner Theis Møller besluttet at stoppe,” siger Janne Karlsson og fortsætter:

”Jeg er ikke i tvivl om, at Heinz Ehlers bliver en god landstræner. Jeg havde et godt samarbejde med ham under VM. En topprofessionel og dygtig coach.”

Har Janne Karlsson ikke et landshold eller en klub under sig i dag, følger han stadig hockeyen intenst.

”Jeg ser en masse tv-kampe og følger dansk ishockey dagligt på Faceoff.dk. Både Metal Ligaen og danskerne i udlandet. Jeg har aftalt med Flemming Green, at jeg skal til Rungsted og se en kamp,” siger Janne Karlsson.

”Jeg er meget bekymret for Peter Regin i Jokerit og Mads Christensen i München. Det er langvarige skader. Så bliver man altid nervøs.”

I dag er Janne Karlssons personlige kontakt med dansk ishockey minimal efter fem år, som han kalder en fantastisk tid.

”Skal jeg sammenfatte tiden i Danmark med ét ord, bliver det med ordet glæde. De fem år med landsholdet ville jeg ikke have undværet,” siger han.

”Selvfølgelig var der skuffelser. Som nederlagene i OL-kvalen mod Hviderusland og mod Letland i VM i Herning. De gjorde ondt. Men ikke en eneste gang har jeg været skuffet over spillernes arbejdsindsats. Deres vilje og moral og stolthed over at spille med løven på brystet vil jeg aldrig glemme.”