Isen skal være i verdensklasse

Jyske Bank Boxen bliver VM-arena for en weekend, når det østrigske firma AST ruller ind og lægger is på i Herning, hvor Metal Final4 bliver en vigtig testevent frem mod VM 2018

Det er fire danske, toneangivende ishockeyklubber, der mødes og afgør, hvem der skal bryste sig med titlen som pokalvinder, når Metal Final4 afvikles 19. og 20. januar i Jyske Bank Boxen. Semifinaler fredag aften og tv-transmitteret finale lørdag eftermiddag.

Men i virkeligheden er Metal Final4 meget mere.

Det er selskabet bag VM 2018, der har taget initiativ til, at slutspillet i ishockeyens pokalturnering skal afvikles i Jyske Bank Boxen. De fire kampe, der skal afvikles i løbet af weekenden – Herning IK og Jutland Vikings fra Århus/Silkeborg spiller også en kamp i 1. division lørdag formiddag – er den første, største og eneste test af VM-isen, før det går løs i maj.

– Isen skal ganske enkelt være i verdensklasse, når vi afvikler VM. Derfor skal vi teste så mange facetter som overhovedet muligt, før det går løs. Det gør vi i Final4-weekenden, hvor der også vil være repræsentanter fra Royal Arena til stede for at kigge med, siger Frederik Munk, der er driftsansvarlig for VM 2018.

Det er det velrenommerede østrigske firma, AST fra byen Reutte, der kommer til Herning for at lægge isfladen på i Jyske Bank Boxen.

Samme løsning i begge arenaer
Det bliver gjort efter nøjagtig samme løsning i både Jyske Bank Boxen og Royal Arena til VM i maj, og derfor kommer de københavnske repræsentanter altså og ”kigger over skulderen” i ugen op til Final4. Royal Arena bliver nemlig ikke belagt med is før i dagene op til VM, og der bliver ikke spillet ishockey i finalearenaen før turneringen begynder.

Det gør der til gengæld i Jyske Bank Boxen. AST Eis- und Solartechnik kommer i begyndelsen af Final4-ugen med hele setuppet og mandskab, der skal lave Hernings arena om til et ishockeytempel. De eksisterende rør i Boxen benyttes ikke, idet VM-selskabet i samarbejde med MCH og AST har vurderet, at det bedste vil være at lave den samme løsning i begge arenaer.

Groft fortalt foregår transformationen til ishockeyarena således, at AST fredag 12. januar kommer og pakker hele systemet ud. Derefter lægges små rør ud over hele ishockeybanen på 30 gange 60 meter, inden der fra en stor rørledning pumpes kølevæske ind, så temperaturen ved overfladen ender på mellem 10 og 15 minusgrader.

Derefter pøses der stille og roligt vand på i flere lag, så isen til sidst opnår den rette tykkelse. Banderne fryses ned i isen.

Hele processen tager en lille uges tid, og i løbet af onsdag 17. januar males linjer og reklamer i isen. Torsdag er Jyske Bank Boxen omdannet til ishockeyarena og er i princippet klar til at tage imod ishockeyspillere.

Totalløsning
Fredag eftermiddag spilles den første kamp, når Rungsted og Odense tørner sammen i den ene pokalsemifinale.

Zambonierne – ismaskinerne – køres ind fra Kvik Hockey Arena i denne omgang – men når det går løs ved VM, har AST Eis- und Solartechnik også medbragt ismaskinerne. Løsningen er total.

Det østrigske firma er særdeles rutineret og har stået for at lægge is på til adskillige store events, både i forbindelse med andre sportsgrene, men primært ishockey. Det var for eksempel AST, der stod for isen i Gelsenkirchen, da over 70.000 tilskuere overværede VM-kampen mellem Tyskland og USA på Schalke 04’s fodboldstadion tilbage i 2010.

AST har også stået for flere andre såkaldte ”Winter Games” – altså udendørs ishockeykampe på mobil is, og har på den måde tildraget sig solid erfaring på området.

Derfor er VM-driftschef Frederik Munk heller ikke urolig for, at samarbejdspartneren, som han kalder det mest rutinerede firma på området i Europa, leverer varen. Alligevel er han tvunget til at tage højde for samtlige risikoscenarier, der kan opstå i forbindelse med en kamp i en arena, der ikke er ”vant til” at huse ishockey.

Arenaen skal stresstestes
– Vi tjekker det hele løbende under Final4. Mikroklimaet, temperaturen og luftfugtigheden henover isen skal være i orden. Vi skal vide, hvordan arenaens kølesystemer reagerer, når der er få tilskuere og når der er mange tilskuere. Derfor håber vi også, at der kommer rigtig mange mennesker fredag aften, når Herning møder Aalborg og til finalen lørdag eftermiddag, siger han.

I samarbejde med AST og MCH Messecenter Hernings tekniske stab kommer VM-organisationen også til at stressteste kølesystemerne i arenaen, mens der ikke er kampe på isen. For eksempel for at simulere, hvordan isen reagerer, hvis der kommer ”10.000 regnvåde svenskere ind i en arena”, som Frederik Munk udtrykker det.

– Vi vil forsøge at lave en simulering af to VM-dage under Final4, og vi føler os godt forberedt. Vi har investeret, så vi har overkapacitet i køleevne, og turneringen er en gylden mulighed for at afprøve VM-scenariet, siger Frederik Munk.

Så snart Metal Final4 er overstået, piller AST-folkene isen af igen og kører hjem til Østrig med anlægget.

For Frederik Munk og hans stab gælder det derefter om at evaluere hver en time og hvert et skøjtetag, der er blevet taget i løbet af weekenden 19. og 20. januar. Det kommer til at ske i samarbejde med både MCH Messecenter Herning, AST og Royal Arena, og det bliver også nærliggende at spørge aktørerne, hvordan isen har været i løbet af weekenden.

Helst skal den altså være i verdensklasse. For det bliver verdensklassespillere, der kommer på besøg i Herning og København fra begyndelsen af maj måned. Og så skal isens kvalitet også stemme.