VM: Interview – Olaf Eller tror på yderligere dansk succes

Foto: Jan Korsgaard

Tre kampe, fire point. Danmarks facit efter tre kampe ved VM i Rusland. Og et nærmest hjerteskærende nederlag i overtid mod Schweiz. I orden eller hvad?

FACEOFF har talt med U20-landstræner Olaf Eller, en af de mest kyndige personer udi gamet, om den hidtidige danske indsats ved VM.

– Kampen mod Schweiz? Danmark spillede faktisk en ret dårlig første periode på trods af føringen. I anden og tredje periode havde vi faktisk ret god kontrol over schweizerne, men skaden til Jesper B. kostede i defensiven, og det var måske lige nøjagtig hans kræfter, vi savnede i den sidste del af kampen.

– Topspillerne blev matchet stenhårdt, og det kunne man på ingen måde klandre Karlsson (landstræner Janne Karlsson) for. Danmark havde en hviledag både før og efter kampen, og han skulle køre maksimalt med sine bedste folk. Men lige nøjagtig tabet af Jesper blev tungt på den konto.

– Og så hoppede pucken også lige schweizernes vej til sidst. De havde marginalerne og i overtiden var det jo stort set kun Danmark i puckbesiddelse. Men bare rolig. Der skal nok komme en ny chance for at slå Schweiz, siger Olaf Eller.

Andreas Ambühls tackling på Jesper B. Jensen. Hvordan vurderede du den?

– I første moment lignede det skulder mod skulder, og måske rammer Ambühl Jespers hoved i næste moment. Det er svært at se, og man kan i mine øjne ikke klandre dommeren for, at han ikke straffede schweizeren. Jesper bøjede sig en smule for at gøre klar til tacklingen, og han ramlede virkelig uheldigt ind i banden, vurderer Olaf Eller.

Han er gennemgående ganske positiv overfor den danske indsats hidtil.

– Solide indsatser mod Norge og Sverige, og en flot første periode mod Sverige, inden udvisningerne kom til at koste. Fire powerplaymål til Sverige kom til at gøre ondt, og spillet i boxplay skal forbedres til de kommende kampe, siger Olaf Eller.

Men Danmark har også taget en del udvisninger i kategorien “ikke godkendt”. Hvordan forklarer du dem?

– Mit bud er, at spillerne helt enkelt tror virkelig meget på holdet ved det her VM. De VIL simpelthen gøre det godt, og i nogle momenter er de simpelthen blevet for ivrige. Så kommer man til at dumme sig og det koster, lyder det fra Olaf Eller.

Hvis man kigger på de enkelte kæder, hvordan vurderer du dem?

– Vores førstekæde med NHL’erne har haft godt fat og med megen spilletid i modstandernes zone. Til gengæld kniber det lige med at med at få en scoring eller to mere ud af det. Chancerne er der. I andenkæden så jeg Morten Madsen være lidt træt mod svenskerne, men ellers også godkendt.

– Frederik Storm og Nicklas Jensen har bidraget med godt arbejde og scoringer, og i tredjekæden har jeg specielt været imponeret af, at Morten Green har kunnet gå fra Metal Liga-niveau til et stærkt VM-niveau i løbet af de første kampe. Fjerdekæden har ikke spillet så meget, men dem skal vi nok få brug for, siger Olaf Eller.

Kampen i aften mod Rusland med Simon Nielsen på mål. Hvordan ser du Danmarks chancer?

– Vi har brug for stærkt målmandsspil fra både Sebastian Dahm og Simon Nielsen. Og Simon er motiveret. Hvorfor skulle han ikke gå ud og stå en pragtkamp i aften. Og det kan sagtens blive en fordel, hvis Karlsson bruger alle sine folk og spille bredt. Hvem ved?

– Jeg havde faktisk set det som en fordel, hvis Ovechkin, Orlov og Kuznetsov havde spillet for Rusland. I givet fald ville de være rejsetrætte og trætte efter et hårdt slutspil og kunne faktisk have været med til at trække det russiske spiltempo ned, vurderer Olaf Eller.

Han kan sagtens se Danmark i en kvartfinale i næste uge.

– Holder vi os fra udvisningsboksen og leverer en god powerplay, har vi rigtig gode chancer for at slå både Letland og Kasakhstan. Og jeg tror faktisk på en overraskelse mod enten Rusland eller Tjekkiet, siger Olaf Eller.