Hviderusland og Kasakhstan tilbage blandt verdens bedste

Det gik “som præsten prædikede” ved Division IA-VM, der netop er afsluttet i Nur-Sultan i Kazakhstan.

Hjemmeholdet var på forhånd storfavorit sammen med Hviderusland, og der var ikke den mindste tvivl om, at netop de to mandskaber var de stærkeste i turneringen.

Kun Sydkorea var i nærheden af at true de to tophold og slog også Hviderusland i den sidste kamp. Men på det tidspunkt var det hele afgjort. 

Slovenien og Ungarn var turneringens store skuffelser. Slovenerne havde Anze Kopitar med i spidsen, men undgik først nedrykning i den sidste kamp, hvor de sendte Litauen ned i Division IB – dog med en stensikker 9-0-sejr. Ungarerne, der har snuset til A-VM og været oppe en enkelt gang de seneste år, sluttede á point med Litauen og reddede sig også kun via en sejr over balterne, der til gengæld slog Sydkorea.

Og inden det bliver alt for indviklet er det blot igen at konstatere, at det endte som ventet. Bedste målmand i turneringen blev Sydkoreas Matt Dalton, mens bedste back var hjemmeholdets Darren Dietz. Bedste angribere i turneringen blev Hvideruslands Geoff Platt og Kasakhstans Nikita Mikhailis. 

Det er også værd at nævne, at Nur-Sultan er den tidligere hovedstad Astana, der nu er omdøbt – og at Kasakhstan tænker at byde ind på VM 2026, der i givet fald skal spilles i Nur-Sultan og Almaty, der begge har arenaer med plads til 12.000-13.000. Pengene flyder ganske fint i ishockeyens verden i Kasakhstan.