DM-FINALE: Herning spolerede Aalborgs guldfest

- Foto: Bluelinemedia.dk

Aalborg Pirates – Herning Blue Fox 2-3 (0-0, 1-3, 1-0)

37 års guldtørke varer minimum nogle dage endnu. Aalborg Pirates missede første matchbold, mens Herning Blue Fox atter lignede sig selv og kørte en flot udebanesejr hjem med ryggen mod muren.

Den herlige forårssol havde skinnet over Cool East Arena hele denne fredag, og der var dækket op til guldfest. Kulissen på lægterne var en potentielt afgørende DM-finale værdig, og naturligvis var der proppet til det yderste på de 5.000 pladser. Der var formentlig mulighed for salg af det dobbelte.

Men klokken 21:37 kunne gæsterne juble over en sejr og første spæde skridt i forsøget på et historisk svært comeback var taget. Aalborgs pirater var på et nyt, målrettet togt, men denne gang uden held.

Var der dårlige nerver og forstyrrende sommerfugle i maverne, så blev det skjult godt i en ganske hæsblæsende åbning, hvor begge hold kom tempofyldt ud af startblokkene.

Herning virkede opsatte på comeback og startede bedst. De vandt første faceoff og Marlo Koponen tog første farlige afslutning allerede efter 12-13 sekunders spil. Så var der ligesom stemplet ind.

Peter Quenneville måtte trække første udvisning allerede efter halvandet minut, og i powerplayet kom Anders Poulsen til en stor mulighed. Tadeas Galansky bød imidlertid på sikre parader og piraterne klarede frisag. Spillet gik modsat og i stedet pådrog gæsterne sig en udvisning, men Simon Nielsen var ligeledes varm fra start.

Også da formstærke Jeppe Jul Korsgaard senere udnyttede lidt udskiftningsforvirring og skar ind mod mål. Et veltimet poke check med staven fra Herning-keeperen afværgede sikkert.

Flossede nerver på og ikke mindst udenfor isen.

Herefter faldt kampen lidt mere til ro. De to skøjtestærke mandskaber spillede med stor marginal i forsøget på at undgå turnovers, og de fandt deres organisation på banen. Der blev ikke givet fribilletter til så meget som en centimeter is.

Et stærkt Aalborg-skift med fem minutter igen fra Julian Jakobsen og Højbjerg-kæden bød på et par lumske forsøg. Simon Nielsen måtte parere det sidste af disse ud af spil, mens hjemmepublikum kvitterede med taktfaste klapsalver hele vejen rundt.

Fortsat bølgede spillet, og en halvfri Brandon Gracel måtte se sit skud sikkert blokeret af Galansky. Åbningsperioden endte målløs.

Herning gik målamok

Der kom anderledes dynamit i offensiven i midterperioden, hvor Herning skulle vise sig at genfinde deres målform.

Først viste hjemmeholdet tænder. Eller rettere skøjteløb i landsholdsklasse. Martin Højbjerg samlede fart i egen zone, og tog turen hele vejen til et giftigt forsøg. Tvillingebror Mikkel sendte riposten på ydersiden af stolpen fra en spids vinkel.

Åbningsmålet er altid eftertraget og ofte afgørende, og i den anden ende prøvede gæsterne en finsk kombination. Marlo Koponen ind til en Toni Kallela-styring, men fortsat intet udbytte.

Herning troede i den grad fortsat på projektet, og nu trampede Mathias Mølgaard pludselig alene igennem. Pierre-Olivier Morin måtte trække i nødbremsen. Herning i nyt powerplay, men Aalborg indledningsvist farligst via snu aktioner fra kaptajn Julian Jakobsen.

Det lykkedes dog gæsterne at sætte første stik ind netop i powerplayet.

Lasse Lassen fandt plads ved højre faceoff-cirkel, og med et resolut skud helt op i det korte hjørne åbnede han scoringen. Endelig effekt i Hernings slumrende powerplay, der efter en ellers stor sæson gik i stå i seriens første tre kampe.

Hjemmeholdets organisation gik nu en anelse i opløsning. En fremragende pasning til Anders Poulsen på kanten af offside på offensiv blå gav halv friløber til Herning-krigeren. Der var plads i det lange hjørne, og det udnyttede den tidligere VM-spiller flot til 0-2.

Her sluttede hjemmeholdets trængsler ikke. Patrick Madsen lagde en simpel puck på mål langt udefra, og dén droppede Galansky gevaldigt. Skiven kravlede under hans blokader, og så gik stillingen fra 0-0 til 0-3 på under fem minutter foran et lamslået hjemmepublikum.

Pludseligt stemningsskifte på lægterne, hvor Hernings fans nu kunne høres, og langt til springende champagnepropper denne aften.

Cheftræner Brandon Reid kaldte øjeblikkeligt en timeout, så nordjyderne piratskib ikke tog yderligere vand ind.

Det projekt lykkedes og Aalborg genfandt fodfæstet. Patrick Madsen tæt på selvmål og Oliver Anker Christensen samt Victor Panelin-Borg med nærgående forsøg.

I 38. minut kom reduceringen. En lang pasning åbnede Hernings defensiv. Pucken landede på bladet af Kirill Kabanov, som flot satte pucken op i det korte hjørne. 1-3 og fornyet spænding og energi fra lægterne.

Ny reducering og nervepirrende afslutning

Underholdningen fortsatte og en kæmpechance åbnede tredje periode.

En styret puck endte hos Martin Højbjerg i slottet. Desværre for hjemmeholdet fandt han ikke rigtigt håndtaget i den puck, for Simon Nielsen var på en mindre svømmetur i det nærmest tomme mål. Flot backarbejde af Christian Silfver i den situation.

Herning fortsat på udkig efter en fjerde scoring. Galansky måtte ud i en stærk parade, da Anders Poulsen pludselig var åben, mens Mathias Mølgaard viste gode takter i nærkampsspillet ved banderne. Modsat måtte Simon Nielsen strække sig i fuld størrelse, da Tobias Ladehoff gled igennem.

Og nu et nordjysk powerplay, som nordjyderne hurtigt udnyttede. Olivier Hinse fik plads og meget tid på kanten – upresset smed han derfor et håndledsskud op i det korte hjørne til ny reducering, og så steg temperaturen til nye højder. Godt 13 minutter tilbage.

Aalborg fandt nye kræfter og deres angreb rullede nu ned mod Simon Nielsen, mens tilskuerne appellerede for udvisning i nærmest alle nærkampe i håbet om nyt powerplay.

Tribuneklassikeren “skandaledommer, skandaledommer” lod sig høre, men dagens dommerkvartet gjorde nu et glimrende og ganske upåklageligt indtryk.

Tiden tikkede, og et tiltrængt aflastningsangreb endte med en afslutning fra Lasse Lassen. Sikker blokering af Galansky og nu under otte minutter tilbage på klokken.

Martin Lefebvre fremtvang jubelbrøl og begyndende målmusik, men skuddet var i sidenettet og ikke i mål til udligning, som mange ellers troede. Timeout fra Petri Skriko, der savnede ro på sine tropper, som flere gange kiksede i at spille ud af Aalborg-presset.

Højintens hockey og ikke for sarte sjæle.

VM-bejler Daniel Nielsen viste vejen og gik glas-ud med pucken i flere omgange, men hver gang fik Aalborg hurtigt lagt trykket igen. Uden dog for alvor at true helt inde foran mål.

Halvandet minut igen og Galansky ud til fordel for ekstra markspiller. Fuldstændig dominans i puckbesiddelsen, og puckene dansede ind og ud af farezonen, men Herning-defensiven forsvarede sig eksemplarisk.

Martin Højbjerg med sidste skud tre sekunder før tid, men uden held.

Tiden løb ud, Herning overlevede og kunne derfor samles om Simon Nielsen og glæde sig over den nødvendige sejr. Reducering til 1-3 i serien bedst af syv. Et nyt DM-kapitel skrives på søndag i Kvik Hockey Arena i Herning.