Herning kan blive først til at besejre polsk modstand

Blue Fox Herning spillerne er for længst landet i Rouen, hvor de i morgen tager hul på Continental Cup-finalen mod finalerundens mest overraskende deltager, GKS Tychy, der har været gennem to kvalifikationsrunder.

Hvis herningenserne skulle ske at besejre polakkerne, så vil Herning være det første danske hold nogensinde, der besejrer polsk modstand i en Europa Cup-turnering.

Det er det ottende danske forsøg, og det var Esbjerg, der senest havde fornøjelse med et 1-2 nederlag til Unia Oscwiecim (Auschwitz), der dengang var et suverænt storhold i polsk ishockey.

Året efter i Continental Cuppens semfinalerunde i 2003/04-sæsonen tabte Herning på hjemmebane med 1-4 til samme klub.

Magtbalancen har nu ændret sig, så Oswiecim sjældent spiller med om mesterskabet, der nu er overladt til klubber som Cracovia Krakow, KH Sanok og Hernings modstander i morgen, GKS Tychy. GKS Jastrzębie sølvvinder i fjor, tabte i sidste sæson finalen til netop Tychy.

Den dansk polske Europa Cup-historie begynder helt tilbage i sæsonen 1980/81, da Polen stadig var et “powerhouse” i europæisk ishockey. Ikke helt på linje med Sverige, Finland, Tjekkoslovakiet og Sovjet, men polakkerne var bestemt en potentiel A-nation og placerede sig på det tidspunkt enten i bunden af A-gruppen eller i toppen af B-gruppen og var lige omkring top 10 på verdensplan.

Derfor var der heller ikke noget at sige til, at Zaglebie Sosnoviec bankede Vojens IK med 11-2 og 10-3 i de to kampe i første runde i mesterholdenes Europa Cup.

Der skulle gå 10 år, før repræsentanter fra de to lande mødtes igen. Det gik ikke meget bedre for Rødovre, der tabte (1990/91) med 1-7 til Polonia Bytom. Herning tabte 2-6 til samme hold året efter. Polsk ishockey var på det tidspunkt omkring 13-14 stykker i verden, men bestemt stadig en klasse over Danmark.

De to landes styrke begyndte langsomt at udjævne sig. Esbjerg gik til anden runde i mesterholdenens Europa Cup i 1993/94 og spillede 4-4 mod Podhale Nowy Targ, mens Rødovre i Continental Cup 1999/00 klarede nøjagtig samme resultat mod Nowy Targ – og så kom altså Hernings og Esbjergs nederlag mod Oswiecim, som er de seneste dansk-polske møde i klubregi.

På landsholdsplan er rollerne mellem de to lande byttet om, men polsk ishockey i er opadgående kurve, og var faktisk tæt på at rykke op i den bedste VM-gruppe i fjor.

Pudsigt nok var sidste besøg i A-gruppen i 2002, hvor Polen faktisk klarede frisag, men alligevel måtte ned, eftersom et af de to nederste lande var Japan, der dengang fik en fribillet for Fjernøsten. Det var samme år som Danmark rykkede, og resten er historie. De to lande har ikke krydset skøjter siden dengang i en landskamp.

På klubplan skal det altså blive spændende at se, om rollerne også bliver byttet om. Men det bliver ikke nemt for Herning. Polsk ligahockey er i fremdrift, GKS Tychy har et hav af landsholdsspillere og truede Rouen ret kraftigt i semifinalerunden. Desuden slog Tychy Shaktor Soligorsk fra Hviderusland, der var forhåndsfavorit til at gå videre til den kommende finaleserie.