RETRO: Han er Fyns første VM-spiller

Journalist Peter Fredberg fortæller om Mads True, der skrev sig ind i Odense Bulldogs’ historie i 1992 og var med i 13 VM-turneringer i træk:

”Mads på 19 er fremtidens mand,” skrev jeg i 1992 i en overskrift i BT om Fyns første VM-spiller, Mads True. Det var under VM i Villach i Østrig. Få dage efter Mads’ første landskamp.

Selv om det jo ikke er alle overskrifter, der holder vand, har historien vist, at der var dækning for profetien fra Villach.

Mads fik en flot karriere på både klub- og landshold. Han spillede 187 landskampe og var med i 13 VM-turneringer i træk. Den sidste i 2005 i Innsbruck. I 1994 blev han kåret som ”Årets Spiller.”

En ledertype, professionel i sin optræden på og uden for banen og et eksempel for sine medspillere.

I VM-debuten fik han ros af landstræner Per Holten Møller, som var imponeret over unge Mads’ hurtige tilvænning og med blink i øjet tilføjede:

”Mads har desuden den fordel, at han ikke ryger. Næsten halvdelen på holdet er rygere.”

Der var ingen officielle landskampe op til VM, men et par kampe mod svenske klubhold. Mads’ første optræden i en ”rigtig” landskamp var i premieren i Østrig mod Japan. Danmark holdt på storspil af målmand Lars Pagh 2-2 mod de japanske favoritter til to minutter før tid, men tabte 2-4.

Mads fik sin hockeyopdragelse i Skovbakken og kom som 17-årig til Odense. Han var som 18-årig med til at spille fynboerne op i 1. division under træner Ole Andersen, og allerede i sin første sæson i den bedste liga, hvor Odense sluttede næstsidst med Herlev under sig, indskrev han sig i historien som Fyns første landsholdsspiller.

I sæsonen 1992/93 spillede han juniorhockey i Canada. En kontrakt, Ole Andersen havde skaffet via sine forbindelser.

Mads’ fire år ældre storebror, Søren, kom til Bulldogs til sæsonen 1992/93 efter fire år i Nordamerika. Han var i 1986 blevet draftet af New York Rangers, men nåede desværre ikke længere end den næstbedste række, IHL. Denne signatur er ikke i tvivl om, at powerforwarden Søren med sin pragtfysik, sit skud og skøjteløb godt kunne have fortjent sin NHL-chance.

Mads og Søren spillede sammen i to år i Bulldogs og seks år i Rungsted Cobras. Mads var i sin sidste sæson i Rungsted med til at vinde DM-guld i 2002 og vendte derefter tilbage til Fyn, hvor det blev til ti sæsoner. Han sluttede som aktiv i 2012 med sølv. Fire pokaltitler i den lange karriere skal også nævnes. De seneste fem år har han været assistant coach i Bulldogs, sæsonens dark horse.

Når Mads tænker tilbage på sin landsholdskarriere, skiller tre begivenheder sig ud.

”Jeg glemmer aldrig VM-sejren på 6-1 over Tyskland i 1999 i Odense. Det var et gennembrud for dansk ishockey. Stemningen den aften i hallen var ubeskrivelig. Oprykningen i Ungarn i 2002 var også noget helt specielt. Vi manglede flere nøglespillere, og ikke mange troede på os, før vi tog derned. Og så kan jeg selvfølgelig ikke komme uden om VM i 2003 i Finland med 5-2 over USA og 2-2 mod Canada,” siger han.