Frederikshavn sejrede, da Esbjerg smed ny føring

©iShoot.dk

Esbjerg Energy – Frederikshavn White Hawks 4–6 (2-0, 1-4, 1-2)

For anden hjemmekamp i træk var Esbjerg oppe med 2-0 efter en glimrende første periode, men endte alligevel med at tabe på egen is. I særdeleshed anden periode var hård ved vestjyderne denne tirsdag, hvor gæsterne vendte kampen på kun tre minutter. Hele 24 udvisninger prægede også kampen og gjorde det svært for begge hold at finde rytmen.

Det var værterne fra Esbjerg der havde revanche til gode, da Frederikshavn tirsdag aften gæstede den vestjyske ishockeyhovedstad. Nordjyderne besejrede således Esbjerg med 5-2 på egen is for godt en måned siden.

Frederikshavn på tredjepladsen og Esbjerg på syvendepladsen havde begge fire sejre i de seneste fem spillerunder forud for aftenens kamp, hvor det altså var to formstærke mandskaber, der bød hinanden op til dans.

Efter en dramatisk og til tider voldsom kamp sejrede nordjyderne senest hjemme over Herlev, mens Esbjerg kom med en frisk overtidssejr fra kampen i Rødovre i fredags.

Gæsterne var uden Mads Larsen, Kasper Kristensen og Marcus Pedersen, mens Esbjerg stillede i stærkeste opstilling til aftenens kamp, hvor målmandsduellen stod mellem Nicolaj Henriksen og Tadeas Galansky.

Power play-effektivitet sendte Esbjerg op med to

Der var ikke meget busben over Frederikshavns åbning på kampen. Gæsterne var således klart mest på pucken fra kampens indledning, hvor man kredsede om Henriksens mål ved flere lejligheder.

Den gode nordjyske start blev fulgt op af en tidlig power play-mulighed fire minutter inde i kampen, hvor værternes Jesse Mychan måtte indkassere en udvisning for slashing i egen zone.

Men trods tålmodigt nordjysk overtalsspil i de efterfølgende minutter, så formåede man ikke at finde den afgørende åbning i Esbjergs box play, som kunne have kastet en oplagt scoringschance af sig.

Anderledes effektive skulle hjemmeholdet vise sig at være. Netop som man havde rundet periodens halvvejsmærke var det således Esbjergs tur til at rulle power play-formationerne ud, da Gorm Topholt blev udvist for en tripping foran eget mål.

Et velkomponeret power play senere var Esbjerg i front med 1-0, da Felix Scheel og Jeppe Vinther i fællesskab splittede den nordjyske box og satte Niklas Andersen perfekt op til afslutning i udkanten af slottet, hvorfra Esbjerg-drengen sikket eksekverede på en first timer, der blev sendt helt op i nettaget – i øvrigt kun to sekunder før gæsternes udvisning ville være udløbet.

Et par minutter senere var det gæsternes finske back Henri Auvinen, der måtte til afkøling for en cross-checking bag eget mål.

Mindre end et minut senere havde Esbjergs power play lynet igen og vestjyderne var dermed oppe med 2-0. Scoringen blev her sat ind af Anders Krogsgaard, der udnyttede trafikken foran Galanskys mål og tog chancen med et fladt skud fra blue line, som fik lov til at gå hele vejen.

2-0 var også stillingen forud for anden periode. Dette efter en periode som gæsterne startede bedst, men hvor Esbjerg viste en afgørende styrke og kynisme i overtalsspillet. Vestjyderne var dermed for anden gang på en uge oppe med 2-0 efter første periode mod en nordjysk modstander på egen is, men kunne værterne mon holde stand denne gang?

Frederikshavn kunne også i power play – vendte kampen på tre minutter

Lad det være sagt med det samme: Nej, det kunne de ikke – holde stand altså, Esbjerg-spillerne. Gæsterne skulle således vise sig at få en sand fantomstart på anden periode, hvor man på imponerende vis formåede at gå fra 2-0 til 2-3 i løbet af blot tre minutter.

Den første nordjyske scoring faldt 13 sekunder inde i anden periodes første power play-mulighed, da gæsterne efter nogenlunde samme recept som ved Esbjergs føringsmål reducerede til 2-1. Christoper Frederiksen og Cam Spiro splittede Esbjergs box play og Ian Brady takkede for det fine forarbejde og bankede pucken op i hjørnet.

Et minuts penge senere trak Esbjergs Anders Koch en udvisning for slashing og mindre end et minut senere havde gæsterne på effektiv vis udlignet til 2-2. Oprydningen foran Esbjergs mål var her for slap og Dale Mitchell havde let spil, da han sendte pucken i netmaskerne bag en sprællende Henriksen i Esbjerg-målet.

Men gæsternes var ikke færdige endnu. Mindre end et minut senere fik man således tildelt i straffeslag, da Cam Spiro var ved at slippe alene igennem og blev generet i afslutningsøjeblikket. Med lidt held fik amerikaneren efterfølgende sneget pucken ind under Henriksen og nu var det pludselig gæsterne der førte med 2-3, efter at have vendt kampen på hovedet i løbet af blot tre minutter.

Hvor Esbjerg lidt mistede konceptet som kampen skred frem for en uge siden hjemme mod Aalborg, så formåede vestjyderne dog at slå tilbage et par minutter senere denne tirsdag aften. Oliver Kjær og Felix Scheel kombinerede sig igennem gæsternes defensiv og via Galansky i målet endte pucken ude hos Victor Björkung, der fra en halvspids vinkel bragte balance i regnskabet. 3-3.

Anden periode var til tider en uskøn affære, hvor et hav af udvisninger gjorde det svært for de to mandskaber at finde ind i en spillemæssig rytme.

Det skulle dog vise sig, at Frederikshavnerne var bedst til at agere i det kaos kampen efterhånden havde udviklet sig til. Netop som Kristian Jensen vedte tilbage på isen efter at have afsonet en udvisning, blev han sendt af sted i et break away, som han dog brændte på Henriksen. Men efterfølgende fik samme Jensen fremprovokeret en udvisning til Esbjerg Anders Krogsgaard.

Det var dog under en anden Esbjerg-udvisning, lidt senere i perioden, at gæsterne på ny bragte sig i front. Her fik man etableret sig godt i Esbjergs zone og lage et massivt pres på hjemmeholdet, der til sidst måtte kapitulere, da Jens Henrik Tönjum tæt under mål gjorde det til 3-4 efter et kvarters spil. Frederikshavn dermed i teten forud for tredje periode.

Gæsterne bedst i rodet tredje periode

Også i tredje periode skulle det vise sig, at gæsterne kom bedst fra land. Der var således ikke spillet mere end tre minutter, før Kristian Jensen havde bragt Frederikshavn foran med to, da han selv gik på mål og lidt for let fik listet pucken forbi Henriksen til 3-5.

Fem minutter senere havde Felix Scheel en gylden mulighed for at bringe Esbjerg ind i kampen igen, men tæt under mål brændte han på Galansky; fortsat 3-5.

Lidt tumult i det 9. minut sendte gæsterne i power play, men bedste scoringschance stod der her Esbjerg på, da Jannik Christensen stødte med frem og kom frem til en kvalificeret afslutning.

Esbjerg var også i undertal i det 13. minut, da det lykkedes Felix Scheel at reducere til 4-5 på et undertals break away, som han blev sendt af sted på af Jannik Christensen. Spændingen var dermed tilbage i kampen igen.

Mod slutningen blev kampen igen noget uskøn og rodet og der blev fortsat delt masser af udvisninger ud. Esbjerg satsede til sidst og spillede seks mod fem i 47 sekunder – men udligningen kom aldrig. I stedet lukkede og slukkede Dale Mitchell kampen med sin scoring til 4-6 i det allersidste sekund.

For anden hjemmekamp i træk formåede Esbjerg dermed at sætte en føring på 2-0 efter første periode over styr, mens Frederikshavn for alvor har meldt sig ind i kampen om Metal Ligaens førsteplads.