Fem debutanter i rødt og hvidt i aften

Foto: Jan Korsgaard

Det danske landshold spiller i aften den første af to kampe mod Letland, og det er 19:30 i Aalborg, det foregår. En stor aften for hele fem debutanter på det danske hold, der naturligvis ikke er fuldendt frem mod VM. Der er stadig aktuelle spillere fra de fire semifinalehold, ligesom en lille håndfuld “europæiske spillere” stadig mangler at komme ind.

Og så er der selvfølgelig alle spørgsmålstegnene fra NHL og Nordamerika.

Så truppen er langt fra komplet endnu, men det skal ikke spolere glæden for Rasmus Lyø, Nicolai Weichel, Mathias From, Patrick Russell og Mikkel Aagaard, der alle får debut i rødt og hvidt i aften.

Så vi har altså en dansk backlinje med to debutanter, og så er der mange – inklusive landstræner Janne Karlsson – der ser frem til, hvordan “nordamerikanerne” Patrick Russell og Mikkel Aagaard klarer sig i kamp. Også den livlige Mathias From bliver spændende at følge.

– Patrick Russell har gjort det godt på træningen. Han er stor og stærk og med et godt skud – og han skøjter godt. Jeg glæder mig til at se, hvordan han agerer i kamp, for jeg kender ikke det præcise niveau på collegeligaen i USA, hvor han spiller til daglig, siger landstræner Karlsson til FACEOFF.

Sædvanen tro i den her fase af landsholdssæsonen, er truppen en blanding af rutine og ungdom. Spillere som Morten Green, Morten Madsen, Morten Poulsen og Frederik Storm – alle med over 100 landskampe – har prøvet rumlen mange gange før, mens den lidt nyere generation i form af folk som Metal Liga-grundspillets danske topscorer Nicolai Meyer og svensk-baserede Felix Scheel har mindre erfaring. Bare for at nævne enkelte.

Sebastian Dahm og Patrick Galbraith får hver en enkelt kamp i buret – enten torsdag eller lørdag.

Letland kommer ligeledes med et hold, der ikke er helt komplet, men det er værd at notere sig, at den ene af to målmænd i truppen er Ervins Mustukovs, der tidligere har spillet i både Odense og Aalborg.

Det er 25. gang i historien de to nationer mødes, og det er en modstander, som Danmark stille og roligt har fået et bedre forhold til. I de første 18 kampe nationerne imellem vandt Letland hele 16 kampe og tabte kun to, men siden har Danmark altså fået bedre fat.

Både i 2011 og 2012 var Danmark ude i regulære skæbnekampe mod letterne ved VM. Hvem husker ikke den afsluttende gruppekamp i Bratislava, hvor Danmark vandt 3-2 efter straffe og sikrede sig adgang til mellemrunden? Eller året efter i Stockholm, hvor Danmark virkelig var ilde ude og skulle vinde en af de sidste to kampe for at undgå nedrykning. Det blev 2-0 til Danmark i Globen og siden dengang har de to nationer ikke spillet i VM-sammenhæng.

Til gengæld har Danmark og Letland spillet en enkelt testkamp i 2014, som letterne vandt 4-1 i Stavanger. Det er det seneste møde mellem de nationer.