FACEOFF’s superpanel: Forskellen på grundspil og slutspil

Tilsammen har de spillet tusindvis af kampe på højeste niveau. Og i dag hjælper de FACEOFF med at sige goddag til slutspillet. FACEOFF’s superpanel har i dagens anledning fået følgende spørgsmål: Der tales så meget om omstillingen fra grundspil til slutspil. Hvordan forbereder man sig til slutspillet og hvad er anderledes? I omklædningsrummet? På isen (når slutspillet er i gang) og mellem kampene?

Andreas Andreasen:
Det er svært at sige lige hvad det er der ændre sig fra grund- til slutspil. Tror man er lidt ”mæt” i slutningen af grundspillet, fordi meget kan have været afgjort et stykke tid. Så ser man frem til vigtige og specielle kamp, fordi nu kan sæsonen pludselig være slut. Så alt har bare fået mere fokus og alt optimeres.

Træninger reduceres også og det er mere restitutionstræning, samt fokus på specielle ting, som kan ændres imod den modstander, man er oppe imod.

Olafur Gunnarsson: 
Omstillingen fra grundspil til slutspil er meget speciel. Man har jo gået og bygget op i mange måneder for at alle instrumenter skal stemme hundrede procent i forhåbentligt et par måneder.

Alt bliver simpelthen intensiveret. Nerven i omklædningsrummet bliver spidset til, og alle er lidt mere oppe på mærkerne. Det kommer nok til udtryk på isen, hvor man møder de samme spillere så mange gange i løbet af kort tid som kan resultere i de små kampe i kampen.

Mellem kampene forsøger man (ligesom i resten af sæsonen) at gøre alle de små ting rigtigt med hensyn til at spise, hvile med mere. Det bliver også bare intensiveret i slutspillet, og fokus er endnu mere på hockey end så meget andet.

Udefra mærker man også endnu mere interesse for sporten via medier, fans og sponsorer.  Alt det er med til at gøre at slutspillet er specielt og i vores “semi-professionelle” liga føler man sig lidt mere professionel. Herlig tid (så længe den varer)

Martin Nielsen:
Kommer dit hold ind til slutspillet med frem nederlag og en svingende afslutning på grundspillet, kan der eventuelt blive tilknyttet en mentaltræner, der kan få rusket op i de ting der er kørt fast. Måske bliver der holdt et møde, hvor spillerne snakker om, hvad hver enkel kan bidrage med for at få maskineriet igang.

Har holdet derimod vundet de sidste ni kampe af grundspillet, bruges energien måske mere på powerplay/boxplay, ekstra fysiske pas eller lignende.

Når sidste grundspilskamp er færdigspillet ved alle godt, hvad der skal ske. Du skal passe dine sengetider, spise bedre, træne bedre. alle sanser skal skærpes. Derudover skal alle sørge for, at småproblemer med familien, venner, arbejde eller andet forbliver udenfor omklædningsrummet. Holdet har kun brug for positiv energi.

Mick Biehl:
I slutspillet har man kniven på struben hver gang. Alle spillere og alle hold lægger det hele hver aften. Her er det især vigtigt at have evnen til at tro på sig selv og sit hold, og ikke falde sammen i modgang. Kampen er slut, om man har tabt eller vundet er sådan set ligegyldigt, det er kun den næste der tæller (såfremt man ikke er elimineret selvfølgelig).

Todd Björkstrand var helt fænomenal til at holde hovedet koldt, når vi var nede. Da Totempo HVIK anført af Ondrej Stejner i 2008, havde os nede 3-1 i kampe. Der var dødstille i omklædningsrummet, alle ventede at manden ville gå amok, og eneste kommentar var: “New game in two days, it still takes 4 wins. I believe in us”. Med et fjernede han fokus fra den tabte kamp, presset fra omgivelserne i Herning, og kanaliserede det over på næste kamp. I stedet for at være helt ødelagt over at være nede 3-1, var man nærmest lettet og fuldt fokuseret/motiveret på kamp 5.

Mike Grey:
Man skal have det rette spændingsniveau og være klar fra starten af serien, man kan ikke regne med at modstanderne giver dig ekstra plads. Her i slutspillet er det de små ting, som kan gå hen og blive afgørende – tager man ikke lige den sidste backcheck, scorer modstanderen måske det afgørende mål, tager man en “dum” udvisning, så scorer de andre i powerplay.

Det er så vigtigt, at du får det rette søvn, mad og drikke før, under og efter kampene. Man spiller hver anden dag og kan måske gøre det i halvanden måned – igen her kan det være de små ting, som afgør en serie.