FACEOFF i Finland – “Tolle”: Et pludseligt møde med en legende

Foto: Jan Korsgaard

Pludselig var der en nede omkring Yugra Khanty-Mansiysk-omklædningsrummet, der talte dansk. Han stod i en grøn træningsdragt og en Adidas-vinterfrakke nede under katakomberne i Hartwall Areena i Helsinki torsdag aften.

“Hey, kan du ikke hilse på en gammel ven”, sagde han til Philip Larsen – og de to ishockeyfolk skyndte sig at udveksle et godt herrekram og par hyggelige ord.

FACEOFF var som bekendt i Finland i den forgangne uge, og manden under vinterjakken var såmænd Anatolij Chistyakov, tidligere legendarisk skikkelse i dansk ishockey med tre mesterskaber på sit cv.

To med Esbjerg og et med Rødovre. Meritter, som stadig fik Chistyakov til at smile stort, da vi spurgte, om han stadig huskede de store dage med glæde.

Det gør han “Tolle”, og han har stadig Danmark i hjertet. Tydeligvis.

To måneder om året er han i Danmark, men karrieren som træner foregår i Rusland og rundt om KHL og ligaerne i den gamle Sovjetunion. I fjor var han træner i HK Astana i Kasakhstans liga – ikke at forveksle med Barys Astana i KHL.

Pavel Yezovskikh er en gammel ven fra Chistyakovs hjemby, Chelyabinsk, og ad den vej er “Tolle” nu landet i Yugra, hvor Yezovskikh er hovedtræner.

– Jeg vil gerne træne i den højest mulige liga, og KHL er en rigtig god liga. Det er ikke gået så godt for holdet på det seneste. Vi fik ellers en god sæsonstart. Nu har vi pause (landsholdsbreak) og vi skal hjem og træne fysisk, siger han.

Anatolij Chistyakov taler stadig glimrende dansk, men han havde travlt den torsdag aften og humøret i Yugra-truppen var altså ikke alt for højt. Et nederlag på 1-7 i Riga blev afløst af 1-6 i Helsinki.

Og så ventede fire timers flyvetur mod øst til Yugra, hvor Philip Larsen spillede i fjor, og hvor vinteren gerne byder på 40 graders frost.

Et hurtigt – og glædeligt – møde med en legende var overstået på under fem minutter.