Flot anden periode sikrede Esbjerg sejren

Foto: Jan Korsgaard

SønderjyskE-Esbjerg Energy 4-6 (0-1, 1-4, 3-1) Da første slag mellem lokalrivalerne skulle stå i SE Arena i aften, blev det en for play off hockey usædvanligt målrig affære. Hele ti scoringer blev de mere end 4000 tilskuere vidne til, i en kamp, der fandt sin afgørelse i de midterste tyve minutter, til trods for der nåede at blive en snert af spænding i de døende minutter.

Der havde været meget snak før kampen, om hvorvidt sønderjydernes lange kamppause ville influere på præstationen i første semifinale-brag. Det tydede det dog ikke på ved første øjekast.

Blot tolv sekunder var matchen gammel, da Scott Campbell var tæt på at sikre værterne en sand drømmestart. Afslutningen fra nært hold suste dog forbi fjerneste stolpe bag Jeff Frazee.

Næste chance stod der Esbjerg på. Tyler Gron var tæt på at overliste Myllykoski, og kort efter var Søren Nielsen på spil. Ind ville pucken dog ikke. Heller ikke, da Mads Lund lidt heldigt fik styret pucken på ydersiden af stolpen efter kun godt to minutters intens hockey.

Efter godt otte minutter sendte Mark Lee en afslutning i skinnerne på en Esbjerg spiller, hvilket førte til en hurtig omstilling af vestjyderne. Hjemmeholdets Anders Overmark og Daniel Galbraith så ikke just skarpe ud, da de blev udmanøvreret af Esbjergs offensiv, og Søren Nielsen sendte smart pucken højt i målet på Myllykoskis retur.

Spillet bølgede i de næste minutter fortsat frem og tilbage, med chancer til blandt andre Wade Bergman og Antti Hölli, men holdene kunne skøjte til pause med Nielsens fuldtræffer som eneste udslag på måltavlen.

Anden periode startede med en stribe udvisninger til gæsterne, der ikke viste stor disciplin i den fase af kampen.

En fem-mod-tre situation sløsede Tyler Gotto væk med to pucktab i kategorien “sløs”, men i fem mod fire slog hjemmeholdet til. Her leverede Gotto til gengæld en glimrende pasning til Thomas Spelling, der resolut udplacerede Frazee.

Glæden blandt hovedparten af tilskuerne varede dog kort. Et godt gennemspillet angreb af udeholdet, hjulpet lidt på vej af en passiv defensiv, hvor de to backs ikke fik meget hjælp fra deres forwards, førte til en blank Mike Dalhuisen, der hamrede pucken i nettet og dermed flot udnyttede Lamoureuxs fine pasning.

Hjemmeholdet virkede rystet. Naturlig konsekvens af dette blev yderligere en Esbjerg-scoring. Esben Nielsen blev efterladt blank foran mål, hvor Darcy Zajac kom mindst et par skridt for sent i forsøget på at dæmme op for scoringen.

Nu virkede sønderjyderne for alvor på hælene, mens Energy udnyttede momentum optimalt. Den fjerde scoring af grundspillets treer, blev sat ind af en totalt udækket Matt Pistilli, der uden tøven flot sendte pucken ind bag en chanceløs Myllykoski, mens Morten Skov tog sig en gevaldig blunder.

Første udvisning til hjemmeholdet, udnyttede Esbjerg også kynisk. Et flot gennemspillet power play, hvor sønderjyderne agerede kegler, blev afsluttet af Lamoureux, og det lignede nærmest, at hjemmeholdet skulle prise sig lykkelige for pausesignalet kort efter.

Tredje periode lignede længe noget, der bare skulle overstås, men man fornemmede også, at hjemmeholdet gerne ville hente lidt oprejsning frem mod næste slag i serien.

Den kom, da Wade Bergman blev sendt til fire minutters afkøling for en høj stok, men godt fem minutter tilbage på klokken.

Kort før de første to minutter udløb, fik 750-kamps jubilar Kim Lykkeskov lidt heldigt dirigeret pucken ind højt bag Frazee. Og minsandten om ikke næste scoring blot lod vente på sig 22 sekunder. Denne gang var Cory Quirk sidste mand på pucken, og man kunne mærke en vis nervøsitet brede sig hos gæsterne.

Coach Dan Ceman trak Joni Myllykoski ud af målet med cirka to minutter tilbage og bare seksten sekunder før tid, kom næste reducering. Fra en spids vinkel var Quirk endnu engang skarpretter over for en ikke helt sagesløs Jeff Frazee.

Muligheden for en sidste sønderjysk chance for at lave det ultimative comeback denne aften syntes at opstå, da Esbjerg med seks-syv sekunder tilbage sendte pucken til icing. Helt uforståeligt vinkede kampens ene linjedommer dog icingen af og i stedet kunne Aaron Lee sende pucken i det tomme mål i sidste sekund.

Alt i alt en klart fortjent sejr til vestjyderne. Stærk vilje og gejst, tilsat en god mængde fysik, som sønderjyderne ikke fandt et modtræk til i store dele af kampen, afgjorde sagen til Esbjergs fordel. Man spillede kynisk og udnyttede de muligheder, der bød sig. Bedste spillere hos gæsterne var Mario Lamoureux og Tyler Gron, samt en håndfuld af de danske spillere, ført an af Søren Nielsen.

SønderjyskEs forsvarende mestre fik tanket lidt tiltrængt selvtillid i tredje periode, men skal finde noget mere fysik til kamp to, hvis de vil udligne serien. Flere af de spillere, som skal bidrage med dette blegnede gevaldigt i aften.

En spiller som Mads Lund har været en skygge af sig selv i en række kampe i Play Off, og generelt virker tredje formationen hos de lyseblå som et svagt punkt. Men også andre danske profiler som Mads Bødker og Thomas Spelling skal højne niveauet, hvis man vil byde Esbjerg op til dans.