Esbjerg tog sæsonens første skalp mod Rungsted

Foto: Jan Korsgaard

Esbjerg Energy – Rungsted Seier Capital 3–2 (1-0, 0-1, 2-1)

Esbjerg trak tirsdag aften det længste strå efter en fremragende ishockeykamp mod Rungsted. Mark Derlago var i rampelyset med to scoringer, mens Rungsted-keeper Thomas Lillie måtte tage værternes tredje scoring på sin kappe. Esbjergs pointstime er dermed forlænget til 11 kampe.

Metal Ligaens suveræne tophold fra Rungsted gæstede tirsdag aften vestkysten til et slag mod liga-femmerne fra Esbjerg, som i sæsonens hidtidige tre forsøg ikke har formået at fratage nordsjællænderne så meget som ét eneste point. Alle tre gange har topholdet sejret komfortabelt.

Rungsted har dog haft et par sjældne bump på vejen for nyligt, hvor man senest måtte se sig slået klart af Aalborg og tilmed også led pointtab ude mod Rødovre lige inden nytår.

Siden Esbjerg og Rungsted sidst mødtes har Esbjerg dog fundet en helt anden stabilitet og selvtillid i spillet og faktisk skal man 10 kampe eller 38 dage tilbage, for at finde en kamp, hvor vestjyderne sidst gik pointløse fra isen, nemlig d. 2. december i det høje nord mod Frederikshavn. Dette endda i en periode, hvor vestjyderne har haft en smal trup som følge af et par skader på centrale poster og hvor man tilmed har haft et par spillere til U20-VM i Canada. Ganske imponerende.

Gæsterne var tirsdag aften uden Morten Jensen, Mikael Christensen, Mathias Røndbjerg, Mattias Persson, og Rasmus Andersson, mens Esbjerg igen måtte undvære Brett Bellemore, Andreas Grundtvig og Oliver Kjær.

Som ventet var det Thomas Lillie der vogtede målet for Rungsted. Over for ham stod i modsatte ende Mathias Seldrup.

Forud for kampen blev Marc Hagel kåret til december måneds profil for Esbjerg.

Total vestjysk dominans fra start

Esbjerg gav denne aften hjemmebanedebut til svenske Kim Karlsson, der optrådte sammen med Mark Derlago og Felix Scheel i vestjydernes tredjekæde. Svenskeren så umiddelbart ud til hurtigt at finde ind i kemien med sine nye kædekammerater.

Værterne kom i det hele taget som skudt ud af en kanon fra kampens indledning, hvor Jannik Christensen tegnede sig for første nærgående forsøg efter blot 15 sekunders spil. Et par minutter senere fik Felix Scheel testet stolpen bag Lillie i Rungsted-målet og få øjeblikke senere var det Mark Derlago, der var ganske tæt på for hjemmeholdet, der i den grad var i kontrol og som dominerende gæsterne fuldstændigt.

Derfor var det bestemt heller ikke hverken uventet eller ufortjent, at det var Esbjerg der kunne bringe sig foran med 1-0 efter otte minutters spil. Felix Scheel satte Mark Derlago op til afslutning fra distancen og da canadierens forsøg blev rettet af undervejs snød den fuldstændigt gæsternes keeper.

Scoringen faldt efter et langt og vedvarende pres og der havde reelt set kun været et hold på isen de første otte minutter. Rungsted-træner Flemming Green tog konsekvensen og udbad sig en timeout for at få samling på tropperne.

Det lignede umiddelbart en fornuftig disposition af gæsterne, der indtil da havde været kørt fuldstændigt over ende. Rungsted fandt da også lidt bedre ind i deres koncept efterfølgende, hvor tre Esbjerg-udvisninger mod periodens slutning også var medvirkende til at sende kampens momentum på Rungsted-stave.

Mens Jannik Christensen sad udvist fik Rungsted således brændt en chance af de helt store, da Mathias Seldrup med en fremragende redning fik holdt nordsjællænderne fra fadet.

Rungsted udførte i det hele taget deres overtalsspil på fortrinlig vis og man fik da også sendt godt med afslutninger af sted mod Esbjerg-målet. Men med en dygtig og opmærksom Seldrup kombineret med koncentreret box play fik Esbjerg kørt tiden af uret og kunne gå til pause med 1-0 på tavlen.

Rungsted tog teten i anden periode

Gæsterne lagde klart bedst fra land i anden periode, hvor man tidligt fik presset værterne langt tilbage på banen. Alt havde således foregået på gæsternes præmisser, da Esbjergs Christian Wejse efter fire minutter fik raget en udvisning til sig, som sendte Rungsted i power play.

Rungsted var ikke sene til at udnytte muligheden, da man efter en simpel men effektiv recept fik sat Charlie Sarault op til afslutning fra en halvspids vinkel. Her eksekverede gæsternes pointmaskine sikkert, da han kynisk bragede pucken op i nettaget bag Seldrup til 1-1. Fremragende afslutning af canadieren.

Udligningen var fuldstændigt fortjent baseret på spil og chancer hidtil i anden periode og man kunne således intet indvende mod, at gæsternes også scoringsmæssigt kom med i kampen.

En af Esbjergs største muligheder i anden periode stod Christian Wejse for, da han efter seks minutter fik en stor mulighed på et break away forsøg, umiddelbart efter at han var trådt ud af udvisningsboksen. Men Thomas Lillie blev den store i duellen med Esbjerg-forwarden.

Som perioden skred frem blev kampen igen mere jævnbyrdig. Rungsted sad ikke længere tungt på begivenhederne. I den åbne og jævnbyrdige slagudveksling var der gode muligheder i begge ender, men især Esbjerg fik afsluttet flittigt på gæsternes keeper i sidste halvdel af anden periode.

Værterne fik da også sendt pucken i nettet efter 11 minutters spil, men scoringen blev underkendt af dommerne for spil med høj stav.

Et kvarter inde i perioden fik Esbjerg chancen i power play for første gang i kampen. Ikke en disciplin som vestjyderne har haft megen lejlighed til at træne i kampsituationer i 2019, da man i fredags i Rødovre ikke tilkom en eneste overtalsmulighed.

Hjemmeholdet fik dog spillet sig frem til to gode muligheder i overtalsspillet der fulgte i kølvandet på Bertram Jelerts udvisning, men Lillie var spillet varm i gæsternes mål og det blev ved lige ved og næsten for Esbjerg. 1-1 forud for tredje periode og kampen var fortsat fuldstændigt åben.

Målmandsfejl afgjorde kampen efter underholdende tredje periode

Der var kun spillet et par minutter af tredje periode, før Esbjerg tog teten efter en flot detalje. Jeppe Vinther fandt med en lang pasning lige op i banen en helt fri Mark Derlago, der strøg af sted i et break away, som canadieren sikkert omsatte til en vestjysk føring på 2-1. Canadierens andet mål i kampen.

Esbjerg indkasserede få øjeblikke senere en udvisning i forbindelse med afviklingen af en faceoff, og gæsterne pressede da også ihærdigt på i det efterfølgende power play, hvor kun storspil af Seldrup forhindrede yderligere Rungsted-scoringer.

Efter syv minutter måtte Seldrup dog kapitulere i værternes mål, da Tyler Fiddler tæt under mål formåede at overliste Esbjergs i øvrigt ganske velspillende keeper.

Et langt og vedvarende Esbjerg-pres i kampens sidste 7-8 minutter skulle dog vise sig at give pote mod slutningen, men det krævede lidt hjælp fra Rungsted-keeper Thomas Lillie. Gæsternes målmand gik ud af sit mål for at spille pucken, men kiksede pasningen og kunne derefter ikke nå tilbage i målet.

Colin Vock opfattede lynhurtigt situationen og sendte pucken ind foran mål, hvor Max French sendte den ind i det tomme mål til 3-2.

Rungsted satsede til sidst og spillede de sidste 1:24 med seks markspillere. Men lige lidt hjalp det og Esbjerg kunne notere sig sæsonens første sejr over Rungsted efter 60 minutters fremragende ishockey – måske endda den bedste kamp, der er blevet spillet i Esbjerg i indeværende sæson.

Esbjerg kunne dermed sætte tre point ind på kontoen og bringe sig á point med Frederikshavn på Metal Ligaens fjerdeplads og samtidigt forlænge pointstimen, der nu tæller 11 kampe i træk uden nederlag i ordinær tid.