Esbjerg måtte bøje sig for svensk overmagt

Foto: Jan Korsgaard

Esbjerg Energy – HV71 2–7 (0-1, 0-3, 2-3)

HV71 trak det længste strå i overbevisende stil, da man torsdag aften kunne sætte kursen hjem mod Sverige, med en sikker sejr på 2-7 i bagagen. Esbjerg leverede en glimrende første periode, hvor man til tider pressede svenskerne, men i sidste ende kunne der ikke indvendes noget mod den komfortable svenske sejr. Colin Vock dobbelt målscorer for Esbjerg.

Helt som ventet blev Esbjergs to første kampe på fremmede is i dette års CHL vanskelige opgaver. Fredag blev man sat på plads med 9-1 i Tjekkiet og var overmatchet i alle spillets facetter, mens man søndag leverede en fornem og stærk holdpræstation i Sverige mod mesterholdet HV71, som man længe holdte nede på 1-0, inden man til sidst måtte se sig slået med 3-0. Men der var masser af opløftende momenter at tage med hjem fra det opgør for vestjyderne.

Kampen var samtidigt Esbjergs næstsidste, før det fredag d. 8. september går løs med sæsonens første Metal Liga-kamp i det høje nord mod Frederikshavn. Inden venter dog lørdagens yderst vanskelige opgave på egen is mod de stærke tjekker fra Trinec.

Tempofyldt første periode

Kampen blev indledt i et højt tempo, med svenskerne som de mest toneangivende. HV71-spillerne havde god fart i skøjterne og tilmed en hurtig og velovervejet omgang med pucken.

Det var da også svenskerne der pressede mest på for et føringsmål i kampens indledning. Men det til trods, så var det faktisk Esbjerg der fik sig spillet frem til kampens første store chance, da Felix Scheel var tæt på for vestjyderne efter et stærkt gennembrud på flanken. Linus Söderström var dog på sin plads i svenskernes mål og fik afvist forsøget.

Kampens første udvisning tilfaldt Esbjergs Esben Nielsen efter seks minutters spil og fra straffeboksen kunne Nielsen se til, mens HV71 blot behøvede 20 sekunders overtalsspil for at bringe sig i front med 1-0. Efter et vedvarende pres på Henriksen i Esbjerg-målet var det i sidste ende Martin Thörnberg, der var først over en returpuck, som sikkert blev sendt i nettet.

Minuttet efter var det Esbjerg der fik chancen i power play, men svenskerne viste her ikke den store respekt for de danske mestre, som i overtal blev presset højt oppe på egen banehalvdel. Og recepten virkede for svenskerne, der fik holdt Esbjerg fra fadet uden de store problemer.

Niklas Andersen tegnede sig for et enkelt godt Esbjerg-forsøg, inden man nåede periodens halvvejsmærke, som i øvrigt så ud til at blive periodens vendepunkt for Esbjerg, der tilsyneladende lige skulle bruge 10 minutter på at komme op i svenskernes høje tempo.

Med David Ullström udvist for en holding i det 11. minut formåede Esbjerg således nærmest at få sat svenskernes mål under belejring. Christian Wejse var tæt på for vestjyderne i to omgange, sekvensen efter bød Phillip Bruggisser også ind med et giftigt forsøg, inden Andreas Grundtvig også var tæt på at få udlignet for Esbjerg. Scoret blev der ikke, men alt i alt fremragende power play-spil af Esbjerg, der synes lige at mangle de sidste marginaler.

Et par minutter senere var Andreas Grundtvig atter på spil for Esbjerg, da han lige akkurat ikke nåede frem til en perfekt slået tværpasning fra Christian Wejse. Vestjyderne pressede virkeligt på for en scoring på dette tidspunkt i kampen.

Esbjerg havde nu fået et rigtigt fornuftigt tempo i spillet og det havde ikke været helt ufortjent, om vestjyderne havde fået en scoring at gå til pause på. Men stillingen var altså fortsat 0-1.

Svensk magtdemonstration tidligt i anden periode

HV71 chokstartede med en 0-2 scoring efter blot 33 sekunders spil i anden periode, da Kevin Stenlund fik lidt for meget plads af den vestjyske defensiv. Her viste svenskeren høj effektivitet og Esbjerg havde fået et forvarsel om hvad der ventede.

Svenskerne så sig således ikke meget tilbage i en anden periode, hvor Esbjerg generelt var presset helt i bund. Efter tre minutters spil fandt svenskerne et hul tværs op af banen og Erik Andersson blev sendt af sted i et break away-forsøg. Andersson svigtede ikke og pucken blev elegant sendt højt op over Henriksens stokhandske til svensk tremålsføring.

Kun et par minutter senere blev det også 0-4 til det svenske mesterhold, da Victor Ejdsell med en lumsk afslutning fra distancen fik passeret Henriksen, hvis udsyn synes spærret af trafikken foran mål.

Svenskerne var altdominerende og sad på kampen fysisk såvel som teknisk. Esbjerg haltede bagefter og havde det svært nærkampene mod de store svenskere.

I det 14. minut blev det til en sjælden Esbjerg-mulighed ved Christian Wejse, som sammen med Colin Vock var blandt Esbjergs mest iøjnefaldende spillere i dag, men ellers var det ikke meget Esbjerg bed fra sig i anden periode. End ikke en halvtynd svensk udvisning til Kevin Stenlund, dømt for en interference på Christian Wejse mod periodens slutning, skabte nævneværdige muligheder til Esbjerg.

Svensk power play-effektivitet – Colin Vock nettede to gange

Tidligt i tredje periode fik Esbjerg chancen i spil fem mod tre, da HV71 løb ind i to udvisninger med 47 sekunders mellemrum. Her slog Colin Vock til for Esbjerg, da han skøjtede fra en svensker på ydersiden, skar ind foran mål og fik sneget pucken ind ved fjerneste stolpe. 1-4. Scoringen blev sat ind seks sekunder før svenskernes første udvisning udløb og vestjyderne kunne dermed fortsætte overtalsspillet.

Som man nærmede sig periodens halvvejsmærke var de vestjyske kræfter så småt ved at slippe op og koncentrationen svigtede til tider. Efter ni minutter var det da også sløset forsvarsspil fra Esbjergs side, der gav svenskerne endnu en scoring, da Bill Sweatt blot skulle sende pucken ind i det tomme mål til 1-5.

Henrik Clausen trak efterfølgende en udvisning for tripping og kun 12 sekunder senere var der kontant afregning, da Esbjergs box play spillet tyndt, hvorefter Sebastian Wännström nemt kunne bringe HV71 på 1-6.

Et kvarter inde i perioden måtte Phillip Bruggisser til afkøling for en hooking og igen viste de svenske mestre uhyggelig effektivitet i overtalsspillet. 28 sekunder tog det denne gang, før de hårdtprøvede vestjyske forsvarsværker atter slog revner. David Ullström var manden bag 1-7-målet.

Colin Vock gav hjemmepublikummet lidt lækkerier at gå hjem på, da han med fire minutter tilbage af kampen tog sagen i egen hånd og satte et par svenske backs, inden pucken køligt blev langt ind under den svenske keeper til 2-7.

Næste opgave for Esbjerg Energy bliver hjemme i Granly Hockey Arena lørdag aften kl. 19, hvor der igen er CHL-ishockey på programmet mod de stærke tjekker fra Trinec.