Er kontrakterne for dårlige i dansk ishockey?

Foto: Jan Korsgaard

Er lønnen til – især de unge – danske ishockeyspillere simpelthen for lav, og er kontrakterne urigtigt udformet? Det mener både LO og arbejdsmarkedsforsker Henning Jørgensen fra Center for Arbejdsmarkedsforskning (CARMA) ved Aalborg Universitet.

De har kigget kontrakterne igennem, og vurderer ganske enkelt, at vilkårene i kontrakterne for unge ishockeyspillere herhjemme er for ringe. Det fortæller Avisen.dk i en artikel i dagens udgave.

Det er almindelig kendt, at unge spillere herhjemme ikke tjener særlig meget ved at spille ishockey i forhold til den tid, de reelt bruger på sporten.

Det er også basisviden, at man grundet de store geografiske afstande i ishockeyen og behovet for mange kampe – hvis man vil udvikle sig som ishockeyspiller – bruger mange timer i bussen til og fra kampene i Metal Ligaen.

Men i og med, at ishockeyselskaber er A/S og ApS’er, så skal de professionelle ishockeyklubber betragtes som virksomheder og dermed skal der også en overenskomst i spil, siger LO’s næstformand Morten Skov Christiansen, til avisen.dk.

– Hvis man vil have en professionel liga, hvor klubberne kan stille krav om, at spillerne skal arbejde op mod 48 timer om ugen, så skal spillerne kunne leve af det, og det kræver, spilleregler som på resten af arbejdsmarkedet, siger han.

– Når klubberne fungerer som arbejdsgivere, som har spillere ansat på fuldtid, skal spillerne også have ordentlige løn og arbejdsvilkår, ligesom på resten af arbejdsmarkedet, mener han.

– Derfor er det en god idé, at parterne sætter sig sammen igen og ser, om de kan indgå en overenskomst, det tror jeg ville være godt for ishockeyen samlet set, siger han.

– Vi har sat vores kontraktudvalg i søen, så lad os nu se, hvordan det kommer til at køre. Indtil videre har der ikke været nogen sager, så nu skal vi ikke male et større billede op, end hvad virkeligheden er, siger DIU-direktør Ulrik Larsen i artiklen.

Sagen fra tidligere på året, hvor kravet om overenskomst fra DEF (Danske Elitesportsudøveres Forening) og en deraf følgende konflikt med DIU og Ligaforeningen reelt var ved at lukke Metal Ligaen, trækker altså stadig sine spor.

Arbejdsmarkedsforsker Henning Jørgensen fra CARMA kalder kontrakterne ”på kant med loven”.

– Spillerne forpligter sig til at gøre, hvad klubben vil have dem til, men de får ikke nogen modydelse, siger han.