TILBAGEBLIK – OL-KVAL: DIU-formand: ALT skal evalueres

Foto: Jan Korsgaard

At Danmark vandt den sidste kamp i OL-kvalifikationen mod Polen med 5-2, kunne ikke udviske skuffelsen hos DIU-formand Henrik Bach Nielsen, der uden at tøve brugte ordet “dumpet” om den danske indsats i Minsk.

– Vi kom herover for at vinde. Det gjorde vi ikke. Mit ord for det er “dumpet”, konstaterede han kort efter slutsirenen i den næsten mennesketomme arena i Minsk.

– Nej, det er ikke dansk ishockeys fremtid, der er spoleret. Det vil være dumt at sige. Men vi ville frygtelig gerne have været til OL, og det kom vi ikke, sagde Henrik Bach Nielsen.

Han vil nu vende hver en sten i den danske OL-forberedelse og indsats.

– I dag skal der ikke konkluderes, men der kommer bestemt til at være en evaluering. For hvorfor ender det sådan her? Vi kommer med et hold, som vi tror er det bedste nogensinde, og så kan vi ikke slå Hviderusland og Slovenien. Det er lidt overraskende, sagde DIU-formanden.

Du har selv arbejdet hårdt for at få flyttet OL-kvalifikationen fra februar og til september. Har det i virkeligheden været en fejl?

– Læren af Vojens (hvor Danmark missede OL-kvalifikationen i 2013) var jo netop, at vi stod og kunne kigge på, at vi ikke kunne stille med de bedste. OL drejer sig om “bedst mod bedst”, og så har jeg fremført i IIHF, at kvalifikationen også skulle være “bedst mod bedst” og brugt nogle år på at få det ændret. Og det har også gjort, at min forventning var, at jeg havde set os som favoritter i den her turnering, lød det fra Henrik Bach Nielsen.

Forberedelsesfasen har været til diskussion. Hvad siger du til kritikken af, at forberedelsen har været kort og har noget kunnet være gjort anderledes?

– Det er for tidligt at sige, for man skal lige evaluere. Jeg vil gerne kigge på de tre nationer, som ender med at gå til OL.

– Tyskland spiller vel med fem-syv NHL’ere. Hvad gjorde de? Har deres forberedelser været anderledes end vores? Lad os evaluere først, der skal ikke placeres ansvar lige nu.

– Når man står her og ikke har ramt den bagi, så star vi og siger: Skulle vi ikke have forberedt os bedre? Men der er 12 hold, der har forsøgt at kvalificere sig, og de har haft samme betingelser. Ok, måske lige bortset fra Hviderusland, som fik lov at trække deres hold ud af KHL (Dinamo Minsk).

– De har trænet en masse, mens nordmændene for eksempel har spillet fire kampe og ikke trænet særlig meget. Gjorde vi det rigtigt? Det kommer sportslig ansvarlig selvfølgelig til at evaluere på, sagde DIU-formanden.

– Der skal ikke være noget, der er helligt. Vi skal prøve at lære hvorfor vi ikke lykkedes, ellers bliver vi aldrig klogere. Vi skulle bare have været til OL, sukkede Henrik Bach Nielsen.