Boblerrunde: Interview med Thomas Lillie

Hardt, Lauridsen og Jensen er bare nogle af de danske efternavne der skøjter rundt i SHL, men Faceoff-online.dk har haft fat i et par unge danskere, som kæmper for at komme igennem nåleøjet for at få spilletid i SHL. Vi har taget en snak med Thomas Lillie i Växjö.

Ikke mange danskere har skøjtet rundt i en Växjö-trøje. Faktisk var det kun Nick Olesen, som havde repræsenteret byen, inden dagens mand i centrum – Thomas Lillie – tog springet til klubben i Småland.

Den unge Vojens-målmand fik en stor chance i sommeren 2014, da Växjö henvendte sig, og spurgte om han havde lyst til at skifte den lyseblå SønderjyskE-trøje ud med den mere mørkeblå – og orangeprægede – trøje.

Han takkede pænt ja tak til udfordringen og Faceoff-online.dk fangede den unge dansker, for at høre om hans tanker bag beslutningen, på det kommende U20-VM og den noget større og anderledes hockeykultur i Sverige.

Mange unge, danske markspillere har prøvet lykken i de svenske juniorligaer, men inden dit skifte var der ikke mange danske målmænd, der havde prøvet dette. Alligevel rykkede du teltpælene op I 2014, og skiftede de trygge rammer i Vojens ud med egen lejlighed og nye rammer i Växjö. Hvilke tanker havde du om beslutningen, og hvordan var den store omvæltning kultur- og hockeymæssigt?

Mine tanker omkring flytningen var udelukkende baseret på ishockey. Jeg ville prøve at få det meste ud af min ishockey, og vidste, at jeg ville blive udviklet meget mere og bedre, hvis jeg flyttede til en klub, hvor de bruger mere tid og flere penge på udviklingen af spillere.

Jeg synes ikke personligt, at det var særlig svært at falde til de nye omgivelser, da jeg hurtigt blev en del af holdet. Det var også en stor hjælp at have Nick Olesen på holdet, da han var en god sparringspartner, hvis man ville snakke lidt dansk igen. Han kendte også til klubben og hvordan det hele fungerede, hvilket også var en stor hjælp.

Sidste sæson gjorde du en god figur i J20 SuperElit, og du var også oppe og snuse til et par kampe i SHL. Er ambitionerne højere denne sæson, eller søger du seniorerfaring andre steder – udlån f.eks.?

Mine ambitioner i denne sæson er en del højere, selvom udgangspunktet er at spille så meget som muligt. Udlån kan måske komme på tale, men som det ser ud lige nu, så er mit fokus på at spille en masse kampe for J20-holdet og være med så meget som muligt på SHL-holdet.

Hverdagen for en dansk og svensk ishockeyspiller har været meget anderledes end den er den dag i dag. Hvis du skal beskrive en almindelig dag for dig, hvordan vil den så se ud?

En helt almindelig dag for mig, er at stå op omkring klokken syv eller otte for at spise lidt morgenmad. Derefter cykler jeg hen til hallen for at morgentræne. Når morgentræningen er overstået, spiser jeg middagsmad i klubbens restaurant, hvorefter jeg cykler hjem og får mig en lille lur.

Næste træning starter ved 16-tiden og varer til omkring klokken 19. Vi har både fysisk træning og istræning i de cirka tre timer.

Efter den sene træning spiser jeg aftensmad med nogle af holdkammeraterne, hvorefter jeg tager hjem og slapper af, for at være klar til næste dag.

Bredden i svensk ishockey er uden tvivl større end den er i Danmark. Hvordan mærker man det i juniorligaerne?

Juniorishockey i Sverige er stort, som der bliver brugt mange penge og meget tid på. Bare i J20-regi er der fire forskellige divisioner – J20 SuperElit, J20 Elit, J20 Division 1 og J20 Division 2 – hvor der til sammenligning kun findes én i Danmark.

Niveauet er rigtigt højt og der kommer mange spillere fra forskellige lande for at spille her, da J20 SuperElit anses som en af de bedste juniorligaer i verden.

Hvis vi ser længere frem på året, nærmere d. 27. december, hvor U20-landsholdet spiller første kamp ved dette års U20-VM – hvordan ser du din rolle på holdet? Og hvilken rolle skal holdet spille til dette års turnering – efter din mening?

Nu skal vi jo først se, om jeg er så heldig at blive udtaget til truppen. Hvis det sker, så vil jeg tro, at min rolle bliver utrolig vigtig i år, da målmandspillet kan være forskellen mellem sejr og nederlag.

Målsætningen må være, at vi primært skal spille for overlevelse i A-gruppen i år. Hvis vi overlever og kommer længere, vil det bare være en bonus.