Blog: Lars Eller har nydt godt af ny og mere begrænset rolle

Det var sgu ikke helt skidt, Hr. Eller. Langt fra endda. Det er ikke altid nemt at skifte klub og falde til et nyt sted, men Lars Eller spillede en ganske fin debutsæson i Washington Capitals, når man tager alle omstændigheder i betragtning.

Den 28-årige dansker blev ikke hentet til den amerikanske hovedstadsklub for at ligge i toppen på holdets interne topscorerliste. Her er der en god håndfuld spillere, som i forvejen kæmper om placeringerne, og Ellers rolle på Capitals-holdet var derfor en anden.

Washington meldte allerede fra første færd ud, at Lars Eller ville få en mere klart defineret og begrænset rolle, end han havde i Montreal Canadiens, og det ser ud til at være et tilbud, den danske forward har været klar til at tage imod.

Pointmæssigt var den forgangne sæson Lars Ellers dårligste siden hans første år i Montreal. Det blev til 12 mål og 13 assists i 81 kampe, hvilket var et enkelt mål mindre, end det var blevet til i Ellers sidste sæson som Canadiens-spiller.

Det er stadig fascinerende at se, at Rødovre-knægtens bedste NHL-sæson var 2012/13-sæsonen, som var forkortet markant på grund af lockouten. Her lavede Lars Eller hele 30 point i 46 kampe – hvilket potentiale han viste i den sæson og i slutspillet året efter…

Det var dengang. Der er løbet meget vand igennem åen siden, og Lars Eller skal ikke længere være en af de bedst producerende spillere på sit hold. Han har i stedet fået en anden rolle, som af mange NHL-trænere og general managers definerer forskellen på succes og fiasko, når det hele skal afgøres. Rollen som center i tredjekæden.

Et blik i statistikkerne fortæller, at Lars Eller på et parameter havde sin bedste NHL-sæson nogensinde. Capitals-danskeren blev noteret for +15 i plus/minus-statistikken, og dermed overgik han de +8 fra 2012/13-sæsonen, som hidtil havde været personlig rekord. Ellers flotte plus/minus-tal kom efter tre sæsoner i træk med røde tal i statistikken.

Nogen naturlig tredjecenter er Lars Eller ikke. Han er sådan set en ret komplet spiller, som besidder mange kvaliteter både offensivt og defensivt, og det har måske i virkeligheden bidt Eller lidt i halen i det meste af hans NHL-karriere. Det har simpelthen været svært for danskeren respektive trænere at finde ud af, hvilken rolle han skulle bruges i.

Capitals-træner Barry Trotz ser ud til at insistere på, at Eller skal være holdets tredjecenter. Det er nok både et resultat af, at Lars Eller har klaret sig ganske fint i rollen, men handler også om, at der ikke er plads til ham i Washingtons første- eller andenkæde. Der er simpelthen for mange andre spillere på holdet, der har mere offensiv power end danskeren.

Lars Eller har haft godt af at blive placeret i en mere begrænset rolle, hvor han kender sine hovedopgaver og bliver vurderet på, om han formår at spille klogt og simpelt frem for, hvor mange store spil han laver. Det har virkelig været sundt for ham.

Eller skal være med til at gøre forskellen på succes og fiasko for Washington, som i flere år har været et af NHL’s stærkeste hold i grundspillet for så at kollapse i større eller lidt mindre grad i slutspillet. Lars Eller gjorde egentlig, hvad han skulle i sit første år som Capitals-spiller. Til gengæld leverede den altoverskyggende profil Alexander Ovechkin ikke i den forgangne sæsons vigtigste kampe.

I næste sæson vil tiltroen til Eller – og nok også Ovechkin – stadig være der. Washingtons Stanley Cup-vindue er måske ikke åbent så længe endnu, så klubben er snart afhængig af, at mange brikker falder i hak på samme tid. Det kan fortsat ske, og Lars Eller er nok den NHL-dansker, der har de bedste Stanley Cup-chancer igen i den kommende sæson.

Her skal 28-årige Eller vokse yderligere i rollen som tredjecenter, vinde lidt flere faceoffs, end han gjorde i den forgangne sæson, igen leverede flere plusser end minusser og så lave omkring 30 point som den dybe trussel, hans offensive evner stadig gør ham til.

Hvis de tre ting lykkes – og Capitals så endelig kommer i nærheden af den Stanley Cup-titel, de hungrer efter – så kan det blive rigtig sjovt for Lars Eller at forhandle ny kontrakt, når den nuværende udløber næste sommer.