Blog: Alle elsker Kong Frederik

728 Vm org
Foto: Jan Korsgaard

Pressen, fansene og – vigtigst af alt – hele Maple Leafs-organisationen elsker Frederik Andersen. Det må være konklusionen efter den store danskers første sæson i den canadiske storklub.

Med sit fremragende spil, sin ydmyge attitude og sin ærgerrig efter altid at vinde og opnå mere har Frederik Andersen taget Toronto med storm. Han overtog sidste sommer en af de mest udsatte målmandsposter i NHL. Mange gode målmænd er falmet efter at have overtaget pladsen i Maple Leafs-målet, men ikke denne gang. Ikke Frederik Andersen.

Den 27-årige herningenser skulle lige bruge nogle måneder på at finde sig til rette i de nye omgivelser. En skade i OL-kvalifikationen spolerede en del af hans optakt til debutsæsonen i Toronto, men Andersen blev bedre og bedre, som sæsonen skred frem.

Frederik Andersen var den bedste Toronto-målmand i marts nogensinde

Uanset, hvor godt Andersen gjorde det mellem stolperne, så var han som vanligt ikke sen til at rose sine holdkammerater. Derudover er der nærmest ikke lavet et interview med Frederik Andersen i løbet af sæsonen, hvor han ikke nævner, at den næste kamp er vigtig og at Maple Leafs skal højere op i tabellen. Vel at mærke i løbet af en af de bedste Toronto-sæsoner i mange år.

Frederik Andersen har allerede vundet mange hjerter i Toronto, og selvom unge profiler som Auston Matthews, Mitch Marner og William Nylander også er vigtige for holdet og ganske populære blandt fansene, så er alle klar over, at Frederik Andersen er mindst lige så vigtig for klubben som det unge trekløver.

Andersen har måske ikke opnået royal status i den canadiske storby endnu, men det nærmer sig. Derfor er det nærliggende igen at drage lidt paralleller mellem den store dansker og svenske Henrik Lundqvist fra New York Rangers, som jo går under kælenavnet Kong Henrik hinsidan.

Den nu 35-årige Lundqvist kom ind i NHL som 23-årig i 2005. Han blev fra første færd førstemålmand i New York Rangers, som på daværende tidspunkt ikke havde været i slutspillet i syv sæsoner i træk. Kong Henrik leverede fra start og Rangers har kun misset slutspillet én gang i hans tid i klubben. Ganske enkelt imponerende.

Frederik Andersen var også 23 år, da han stødte til Anaheim Ducks’ organisation i 2012. NHL-debuten kom først i den efterfølgende sæson, men Andersen viste også fra start et højt topniveau. Der var ikke plads til både ham og John Gibson i Anaheim, og derfor måtte Andersen videre. I sin første sæson som Maple Leafs-målmand var han så med til at føre holdet i slutspillet for bare anden gang siden 2004.

Før turen gik til Nordamerika tog både Frederik Andersen og Henrik Lundqvist en tørn i svenske Frölundas mål. Lundqvist var førstemålmand i Frölunda i tre sæsoner, mens Andersen kun havde et enkelt år i det svenske. Både Andersen og Lundqvist var den bedste målmand i SHL i sæsonen før, de tog over Atlanterhavet.

Frederik Andersen og Henrik Lundqvist er flere gange blevet sammenlignet med hinanden. Måske ikke så meget på grund af deres spillestil, men nærmere på grund af karriereforløb, der minder lidt om hinanden. Lundqvist blev i øvrigt først valgt i syvende runde af NHL-draften i 2000, mens Andersen først blev valgt i syvende runde af Carolina Hurricanes og to år senere blev taget i tredje runde af Anaheim Ducks, da han deltog i draften for anden gang.

Statistisk har svenskeren indtil videre klaret sig marginalt bedre i NHL. Lundqvist har en gennemsnitlig redningsprocent på 92 og har opgivet 2,32 mål per kamp i sine 742 NHL-optrædener. Andersen har en gennemsnitlig redningsprocent på 91,8 og er blevet passeret 2,45 gange per kamp i 191 NHL-kampe.

Om nogle sæsoner kan deres statistikker meget vel være identiske, hvis Andersen rammer nogle sæsoner som dem, Lundqvist fire, fem, seks år inde i sin tid som Rangers-målmand.

Frederik Andersen er allerede en stjerne i Toronto. Meget skal gå galt, hvis ikke hans popularitet skal fortsætte med at vokse. Og hvem ved – måske går der ikke så længe, før Danmark har en Kong Frederik igen. I hvert fald ikke i NHL-sammenhæng.