Bjarne Madsen: Unge spillere og forsikringer vigtigst i nye kontrakter

Foto: Jan Korsgaard

Forhandlingerne om de nye kontrakter i dansk ishockey er i fuld gang, og de første meldinger om forbedrede standardkontrakter er kommet ud fra DIU’s kontor.

En melding, som også hilses velkommen hos Danmarks førende og længst tjenende spilleragent, Bjarne Madsen, der har kontor i Vojens – og har adskillige topspillere i staben. Han har naturligvis også med danske ligaspillere at gøre og håber på, at de unge spillere får optimal frihed i de kommende kontrakter – samtidig med, at klubberne får pligt til at forsikre spillerne ordentligt.

– Først og fremmest er jeg glad for, at kontraktudvalgets arbejde er blevet anerkendt og godkendt af spillerne. Det er den rigtige vej at gå. Dansk ishockey har ikke råd til at lave en decideret overenskomst, for en mindsteløn vil simpelthen vælte nogle af klubberne omkuld. Samtidig er de danske spilleres tilværelser også så forskellige, at de ville blive svært overhovedet at definere vilkårene i en overenskomst, siger Bjarne Madsen.

Men der er ting, som Bjarne Madsen finder uhyre vigtige at få med, når de nye standardkontrakter endeligt skal defineres. Ikke mindst de unge spilleres vilkår.

– Man må for alt i verden ikke sætte restriktioner på, hvor mange kampe, de unge spillere skal spille. Får de tre-fire skift i Metal Ligaen, så skal de selvfølgelig have lov til at spille i 1. division. Samtidig skal spillere på ungdomskontrakter have lov at skifte klub uden kompensation. Er man marginalspiller i for eksempel SønderjyskE, og får muligheden for at spille fast i Herlev, så skal man ikke stoppes af en transfersum.

– Det er klart, at det ikke skal gælde for en etableret professionel spiller, der skifter for eksempel op til slutspillet, men de unge spillere skal ganske enkelt have mulighed for at få deres spilletid, pointerer Bjarne Madsen.

Også forbedrede forsikringsforhold – som der allerede synes at være lagt op til – ligger ham stærkt på sinde.

– Det er ikke nok, at spillerne bare har en arbejdsskadeforsikring. Klubberne skal have pligt til, at deres spillere også har en sportsforsikring, hvis de for eksempel bliver ramt af en hjernerystelse. Basis skal være i orden – og derefter kan spilleren selv hente ekstraforsikring ind. Det har jeg gjort med masser af spillere gennem tiderne, siger Bjarne Madsen, der håber, at klubberne efter ophævelsen af udlændingeloftet kan forhandle sig til en ny aftale.

Otte udlændinge i Metal Ligaen er nemlig ikke helt skudt ved siden af, mener Bjarne Madsen.

– Det er helt ude i hampen, at lige netop DEF åbnede debatten op for, at man åbner totalt, for et eller andet sted så ligger niveauet rigtig godt for øjeblikket. De otte udlændinge er også en af årsagerne til, at Metal Ligaen har arbejdet sig op på et fornuftigt niveau. Det er ikke helt skudt ved siden af, som det ligger nu. Der ligger vel ingenting i vejen for en ny ”gentleman agreement,” siger spilleragenten.

– I min optik fungerer dansk ishockey faktisk bedre end nogensinde. Vi har aldrig været stærkere på landsholdsplan og ligaen er igen blevet respekteret ude i Europa. Managere fra større ligaer kommer igen til kampene, og spillere fra større ligaer er igen interesseret i at spille i Danmark.

– Niveauet er steget over de seneste tre sæsoner, og der må altså være et eller andet, der virker. Det har været ærgerligt med al den polemik i det seneste halvandet år, men forhåbentlig er det nu overstået, lyder det fra Bjarne Madsen.