Backkæmpen Nicholas viser vejen for unge med sygdom

Foto: Jan Korsgaard

Ishockeyprofilen Nicholas B. Jensen står over for sin fjerde VM-turnering, men er ikke kun optaget af sin kamp på isen med løven på brystet.

Den 29-årige back fra Fischtown Pinguins i den tyske liga, DEL, har siden barnsben haft psoriasis og vil inspirere børn og unge med den kroniske og tabubelagte hudsygdom til at leve et mere aktivt liv, dyrke idræt og ikke lade sig begrænse.

Nicholas B. Jensen har selv oplevet, hvordan hans hudsygdom har været misforstået. Selv om han tidligt afslørede et stort talent inden for sporten, var det ikke altid let at dyrke idræt i skolen.

”Er man iført t-shirts og shorts og sveder, bliver ens psoriasis meget synlig. På en times idræt kunne min psoriasis se meget værre ud, og der kom ofte kommentarer. Det var ikke rart, fordi man i en ung alder ikke vil være anderledes end ens kammerater,” siger han.

VM-backen har det mål med projektet i samarbejde med ishockeysponsoren Dansk Metal og vidensplatformen HelloSkin at sætte spotlight på sygdommen, som 165.000 danskere lider af.

Sammen med sin bror, Alexander B. Jensen, der spiller for Rungsted Seier Capital, var han sidste år med til at skabe opmærksomhed om diabetes. En sygdom, de har tæt inde på livet, da faderen og en onkel har diabetes.

Brødrene spillede i en årrække i USA, hvor det i modsætning til Danmark er almindeligt, at sportsfolk bliver ambassadører for en humanitær sag. De blev inspireret af velgørenhedsidéen, tog den med hjem og startede Sport4Diabetes i samarbejde med Diabetesforeningen.

Brødrene Nicholas og Alexander B. Jensen startede karrieren i Rungsted, og hockeyrejsen bragte dem via Rögle og Linköping til USA.

Nicholas B. Jensen spillede forward i juniortiden og i sine seks år i USA. Da han i 2014 kom til Aalborg Pirates, blev han købt som back. Og han havde kun spillet back i én sæson, da han VM-debuterede i 2015 i Tjekkiet. Det fortæller lidt om formatet på den store, fysisk stærke spillers talent og vilje.

Efter tre sæsonen i Danmark (Aalborg, Esbjerg og Rungsted) kom han i 2017 til den tyske liga, og han har også kontrakt med Fischtown Pinguins næste sæson.

”Jeg er glad for, at Nicholas kom til Tyskland. Han har udviklet sig i den tyske liga,” siger landstræner Janne Karlsson om backkæmpen.