ANALYSE: Her er Mikkel Bødkers NHL-muligheder

Foto: Dinur

Mikkel Bødker har svært ved at tilspille sig en stamplads i San Jose Sharks, og det ser ikke ud til, at han nogensinde bliver et hit i klubben. Men hvilke muligheder har den 28-årige dansker for at skyde sin NHL-karriere i gang igen?

Vores NHL-ekspert Christian Henriksen leverer følgende analyse af danskerens muligheder:

Det absolutte lavpunkt i Mikkel Bødker og Jannik Hansens fælles tid i San Jose så ud til at blive nået søndag, hvor de to danskere sammen kunne se kampen mod Winnipeg Jets fra presseboksen. Sharks-træner Peter DeBoer havde ikke fundet plads til nogle af de to danskere på holdkortet, og hverken Bødker eller Hansen ligner spillere med en stor fremtid foran sig i San Jose.

31-årige Jannik Hansens kontrakt med Sharks udløber til sommer, så hvis ikke klubben trader ham inden deadline 26. februar, så vil han formentlig være free agent 1. juli, hvor han kan se sig om efter en anden klub i NHL. Og mon ikke interessen for den hårdtarbejdende, tidligere Vancouver Canucks-favorit vil være stor?

Anderledes ser det ud for Mikkel Bødker, som har kontrakt med San Jose frem til sommeren 2020. Bødker signerede som free agent en fire-årig kontrakt med Sharks i sommeren 2016. Han sikrede sig en årsløn på $4 millioner og så ud til at have fremtiden på plads. Problemet er bare, at han på ingen måde har været sin løn værd indtil nu.

I 113 kampe for den californiske klub er Bødker blot noteret for 13 mål og 22 assists. Beregnet ud fra prisen per point er Mikkel Bødker i denne sæson nummer 581 på listen i hele ligaen. Med andre ord: Blandt de dårligste.

Mikkel Bødker ser ud til at have brug for luftforandring. Et NHL-exit har været nævnt. Skal Bødker gøre som eksempelvis Peter Regin, Philip Larsen og Nicklas Jensen? Trække stikket i Nordamerika og i stedet blive en profil i en af de store europæiske ligaer.

Jeg mener umiddelbart, at det ville være trist, hvis Bødker allerede i en alder af 28 år må sige farvel til verdens bedste ishockeyliga. Potentialet til at være en profil i NHL har han, og han har holdt sig fri for alvorlige skader i de seneste sæsoner. Derfor bør han stadig tro på, at han er god nok til at spille på den største scene.

Situationen i San Jose virker dog uholdbar, og derfor er der umiddelbart to scenarier for Bødkers NHL-fremtid. Enten trader Sharks ham til en anden NHL-klub og ellers køber de ham ud af de sidste to år af kontrakten.

Et buyout vil betyde, at Sharks påvirkes med to millioner dollars om året i forhold til lønloftet i de sidste to år af Bødkers kontrakt og yderligere en million dollars om året i de efterfølgende to sæsoner. Hvis Bødker bliver købt ud af San Jose, vil han være fri til at finde en anden klub i eller uden for NHL. Det vil han nok godt kunne gøre, hvis han eksempelvis er klar til at spille til en årsløn på omkring $1 million i en sæson eller to. Pengene vil nok være større i KHL eller Schweiz, så i tilfælde af et buyout vil Bødkers vilje til at fortsætte i NHL blive testet.

En anden mulighed er, at det lykkes Sharks at trade Bødker. Det virker måske ikke umiddelbart sandsynligt, fordi det vil kræve, at der er en general manager i en anden klub, som er klar til at tage en chance.

Mikkel Bødker skal spille i en første- eller andenkæde, og han skal have istid i powerplay. Det er her, han har sine forcer, og her, han vil kunne være en ganske habil pointproducent. Feltet af klubber, som har plads til Bødker i sådan en rolle synes umiddelbart begrænset. Det kan i første omgang se ud til, at det kun er bundklubber som Arizona Coyotes, Buffalo Sabres eller Vancouver Canucks, der ville kunne bruge Bødker i en af topkæderne.

Situationen er dog nok i virkeligheden en anden. Mikkel Bødker skal ikke til en af bundklubberne, hvor han vil være en af dem, der skal trække læsset. Han skal til en klub, hvor han kan blive sat sammen med en virkelig stærk center, og så er der faktisk mulighed for, at han kan udfolde sit pointmæssige potentiale.

Derfor er her et bud på tre klubber, som faktisk godt kunne bruge Bødker: Pittsburgh Penguins, Anaheim Ducks og Edmonton Oilers.

Ja, det kan lyde lidt besynderligt med Bødkers kvaler i San Jose in mente, men jeg mener faktisk, at det er tre af de klubber, som kunne blive belønnet for at tage en chance og tilknytte den 28-årige dansker.

Ser man på, hvem de respektive klubber lige nu har på en wingposition i deres førstekæde, så er der spillere som Daniel Sprong og Dominik Simon i Pittsburgh, Antoine Vermette og Rickard Rakell i Anaheim og Patrick Maroon og Leon Draisaitl i Edmonton. Rakell og Draisaitl kan Bødker ikke måle sig med, men de andre spillere mener jeg faktisk, at Bødker er bedre end. I hvert fald på nuværende tidspunkt i de respektive spilleres karriere.

De tre nævnte klubber har alle brug for billige wings, der kan sættes sammen med deres løntunge centerstjerner. Billig er Bødker ikke umiddelbart, men det kan han blive.

San Jose vil gerne af med Mikkel Bødker. Det virker åbenlyst. Han er på en “dårlig” kontrakt, som klubben bare skal ud af på bedst mulig måde. Derfor vil Sharks nok ikke kræve det helt store i et trade, hvis en anden klub er klar til at overtage Bødker. Et trade er derfor ikke helt urealistisk.

Forestil jer, at en klub – eventuelt en af de tre nævnte – tilbyder Sharks et par mellemrunde draftvalg for Bødker. For eksempel et tredje- og et fjerderundevalg. Klausulen er så, at San Jose betaler halvdelen af Bødkers løn i resten af kontraktperioden, hvilket altså er to millioner dollars om året indtil sommeren 2020. Det vil være samme pris, som det vil koste Sharks at købe Bødker ud. Samtidig vil de så måske kunne få et par fornuftige draftvalg.

Sharks må være interesserede i en sådan handel. Så er spørgsmålet bare, om der er en general manager i en af de 30 andre NHL-klubber, der er klar til at satse lidt for at få en wing med potentiale og i sin bedste alder for $2 millioner om året i de næste to en halv sæson?

De rød-hvide briller farver måske en anelse, men det burde der være mindst én ud af 30, som er klar til at gøre. Vi har trods alt at gøre med en spiller, som lavede 51 point i 80 kampe i 2015/16-sæsonen, så langt tilbage i historien ligger Mikkel Bødkers meritter ikke.