RETRO: Advarsel: Hold jer væk fra Henrik Klinkvorts computer

Foto: Jan Korsgaard

Journalist Peter Fredberg fortæller om formanden for Disciplinærudvalget, Henrik Klinkvort, som for ti år siden gav en ung spiller karantæne i næsten en hel sæson i en happy slapping-sag i Herlev Skøjtehal:

”Et godt råd til ishockeyspillerne i Danmark: Hold jer væk fra Henrik Klinkvorts skrivebord eller computer. Er man havnet dér, har man problemer. Henrik er nemlig formand for DIUs Disciplinærudvalg.”

Sådan indledte jeg en artikel i februar 2007 i fotografen Tommy Vertings flotte, men hedengangne magasin ”Powerplay”.

Nogle måneder forinden havde Henrik Klinkvort i sin fjerde sæson som formand for Disciplinærudvalget dømt sin hårdeste straf. Den ramte en Herlev-spiller, som fik karantæne for resten af sæsonen i den famøse happy slapping-sag i oktober i en U19-kamp i Herlev Skøjtehal. Hans overfald og knytnævebombardement i sidste minut på en IC Gentofte-spiller blev filmet på mobiltelefon af kammerater på tilskuerpladserne og sendt rundt i ishockeykredse for at havne på nettet.

Med stor rutine og sund dømmekraft har Henrik Klinkvort, 54, nu i 14 år siddet i Disciplinærudvalget. Han er samtidig formand i Gladsaxe, og kunsten at løbe på skøjter har den tidligere førsteholdsspiller ikke helt glemt.

Der er stadig tid til old boys, selv om arbejdet i Disciplinærudvalget har udviklet sig til lidt af en tidsrøver. Hvad med hans egen disciplin? Som spiller fik han engang ti minutter for brok. Ellers har han, så vidt han husker, holdt sig på måtten.

Disciplinærudvalget – i daglig tale DOPS (Department of Player Safety) – består foruden Henrik Klinkvort af fire domsmænd, Jesper Damgaard, Claus Fonnesbech Christensen, Jan Jensen og Kristian Lodberg, samt udvalgssekretæren Kim Pedersen. De tider, da det var et enkeltmandsudvalg, er for længst forbi. Henrik Klinkvort er bemyndiget til at træffe afgørelse i normale indberetningssager, men i flere og flere sager er domsmændene konsulteret.

Det er med Henriks ord et spændende, men relativt hårdt arbejde at sidde i Disciplinærudvalget. I flere sager kan bølgerne i hockeykredse som bekendt gå højt.

Inden sæsonen er udvalget samlet for at lave retningslinjer for blandt andet karantænelængde og skærpede forhold (som checking to the head) samt procedure for behandlingsprocessen. De bliver så meldt ud til klubberne.

”Vi har to forskellige indgange til sager, der skal behandles. 1) Sager, der er indberettet af dommerne. 2) Sager, der er optaget på videoklip. I Metalligaen gennemgår et dommerpanel alle kampe for forseelser, der kan være karantænegivende, og så får vi de klip. Desuden sender klubberne videoklip, som vi behandler,” siger Henrik Klinkvort.

I de seneste to sæsoner har der været disse sager:

2015/16: 52 sager resulterede i karantæne. To sager resulterede i annullering af karantæne. 28 reviews af situationer uden beslutning om karantæne.

2016/17 (indtil 1. januar 2017): 35 sager resulterede i karantæne. Fire sager resulterede i annullering af karantæne. 22 reviews af situationer uden beslutning om karantæne.

I de rigtig gamle dage sad en advokat og dømte, men i slutningen af 80’erne blev Per Høy, medlem af DIUs bestyrelse og tidligere formand for HIK, på et repræsentantskabsmøde opfordret til at lave et disciplinærudvalgssystem.

Han opbyggede hele konceptet med to domsmænd, hvoraf mindst én var advokat, og behandlede hurtigt og konsekvent alle sager inden for 24 timer.

I fem år var Per Høy formand for Disciplinærudvalget og høstede stor ros for sit banebrydende arbejde.